Grillowanie podbija serca i wszelkie dostępne kawałki zieleni. A zwłaszcza takie, które opiera się na przepisach Grzegorza Łapanowskiego, ambasadora marki Tabasco.
Jak pokazują badania CBOS, Polacy cenią sobie wartości rodzinne – familijne ciepło zajmuje niezmiennie pierwsze miejsce wśród najważniejszych wartości, jakimi rodacy kierują się
w swoim codziennym życiu. Ogromną wagę przywiązujemy do spędzania czasu w gronie najbliższych, a szczególnie doceniamy wspólne gotowanie i celebrowanie posiłków. Gdy robi się ciepło, życie rodzinne i towarzyskie opuszcza kuchnię i przenosi się w pobliże ogrodowego grilla.
Podczas grillowania trzeba pamiętać o przyjaznym zachowaniu, by unikać wojen o kierunek dymu unoszącego się znad paleniska. Warto też zachwycić się nowoczesnością i sięgnąć do rozwiązań kulinarnych rekomendowanych przez specjalistów, zwłaszcza w kwestii marynowania mięsa.
Odpowiedzią na pytanie o to, czym podkreślić smak, jest sos o intensywnej ciemnobrązowej barwie i charakterystycznym aromacie. Sos sojowy nadaje daniom piękny smak. Idealnie też sprawdza się jako baza do marynat. A w polskiej kuchni, gdzie mamy tendencję do spożywania dużych ilości soli – szczególnie ucieszy fakt, że znakomicie można go stosować zamiast niej.
Najbardziej wytrawni ogrodowi kucharze wiedzą też, że do marynaty, która wydobywa
i podkreśla smak, najlepiej używać sprawdzonych rozwiązań. Sos Tabasco® Brand Pepper to najlepszy sposób na wyrazisty smak mięs przyrządzanych na grillu.
Żeberka w Tabasco® Brand Pepper Sauce
Składniki:
• 6 żeberek wieprzowych
• 150 g suszonych śliwek
• kilka łyżek pasty pomidorowej lub dobrego ketchupu
• szczypta cynamonu
• kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
• 2-3 ząbki czosnku
• cukier (opcjonalnie)
• sos TABASCO® Brand Pepper Sauce
Przygotowanie:
Suszone śliwki zalać na noc wodą. Następnego dnia ugotować (nie odlewać wody). Czosnek utrzeć na tarce i dodać do śliwek. Wlać sos sojowy i dodać pastę pomidorową lub dobry ketchup. Wszystko zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem TABASCO® i szczyptą cynamonu. Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem, sosem sojowym i pieprzem. Wrzucić żeberka i gotować je do miękkości. Wyjąć i delikatnie osuszyć. Można pokroić je na pojedyncze „kostki”. Żeberka zanurzyć w sosie TABASCO® i układać na ruszcie grilla razem z cebulami pokrojonymi
w grube plastry. Opiec na mocny, złoty kolor, co jakiś czas przewracając je (mogą się nawet delikatnie „przypalić”). Plastry cebuli przed podaniem przyprawić delikatnie solą lub skropić sosem sojowym.