Grillowanie podbija serca i wszelkie dostępne kawałki zieleni. A zwłaszcza takie, które opiera się na przepisach Grzegorza Łapanowskiego, ambasadora marki Tabasco.

zeberkaJak pokazują badania CBOS, Polacy cenią sobie wartości rodzinne – familijne ciepło zajmuje niezmiennie pierwsze miejsce wśród najważniejszych wartości, jakimi rodacy kierują się

w swoim codziennym życiu. Ogromną wagę przywiązujemy do spędzania czasu w gronie najbliższych, a szczególnie doceniamy wspólne gotowanie i celebrowanie posiłków. Gdy robi się ciepło, życie rodzinne i towarzyskie opuszcza kuchnię i przenosi się w pobliże ogrodowego grilla.

kielPłoną serca i… balkony

Podczas grillowania trzeba pamiętać o przyjaznym zachowaniu, by unikać wojen o kierunek dymu unoszącego się znad paleniska. Warto też zachwycić się nowoczesnością i sięgnąć do rozwiązań kulinarnych rekomendowanych przez specjalistów, zwłaszcza w kwestii marynowania mięsa.

Odpowiedzią na pytanie o to, czym podkreślić smak, jest sos o intensywnej ciemnobrązowej barwie i charakterystycznym aromacie. Sos sojowy nadaje daniom piękny smak. Idealnie też sprawdza się jako baza do marynat. A w polskiej kuchni, gdzie mamy tendencję do spożywania dużych ilości soli – szczególnie ucieszy fakt, że znakomicie można go stosować zamiast niej.

Najbardziej wytrawni ogrodowi kucharze wiedzą też, że do marynaty, która wydobywa

i podkreśla smak, najlepiej używać sprawdzonych rozwiązań. Sos Tabasco® Brand Pepper to najlepszy sposób na wyrazisty smak mięs przyrządzanych na grillu.

zeberka 2Żeberka w Tabasco® Brand Pepper Sauce

Składniki:

6 żeberek wieprzowych
150 g suszonych śliwek
kilka łyżek pasty pomidorowej lub dobrego ketchupu
szczypta cynamonu
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
2-3 ząbki czosnku
cukier (opcjonalnie)
sos TABASCO® Brand Pepper Sauce

Przygotowanie:

Suszone śliwki zalać na noc wodą. Następnego dnia ugotować (nie odlewać wody). Czosnek utrzeć na tarce i dodać do śliwek. Wlać sos sojowy i dodać pastę pomidorową lub dobry ketchup. Wszystko zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem TABASCO® i szczyptą cynamonu. Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem, sosem sojowym i pieprzem. Wrzucić żeberka i gotować je do miękkości. Wyjąć i delikatnie osuszyć. Można pokroić je na pojedyncze „kostki”. Żeberka zanurzyć w sosie TABASCO® i układać na ruszcie grilla razem z cebulami pokrojonymi

w grube plastry. Opiec na mocny, złoty kolor, co jakiś czas przewracając je (mogą się nawet delikatnie „przypalić”). Plastry cebuli przed podaniem przyprawić delikatnie solą lub skropić sosem sojowym.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.