Rozpoczął się właśnie 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Tradycja nakazuje nam w tym czasie ograniczyć spożywanie niektórych potraw i słodyczy. W dawnej Polsce poszczono jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne potrawy. Dzisiaj do okresu Wielkiego Postu podchodzimy już mniej restrykcyjne. Warto jednak w tym czasie dać odpocząć naszym żołądkom po karnawale, a także oczyścić i wzmocnić ciało przed nadchodzącą, długo oczekiwaną wiosną. Oto kilka pomysłów na  postne przepisy.

 

Zapiekanka z pstrąga

Czas przygotowania: 45 – 60 min.
Stopień trudności: średnie

Składniki dla 4 osób

2 filety z pstrąga bez skóry
sól
kilka kropel soku z limetki
1 łyżka pokrojonego pora
szafran KOTÁNYI
kilka kropel wermutu
4 łyżki sosu beszamelowego
4 łyżki mączki kukurydzianej
4 żółtka
piana z 5 białek ze szczyptą soli
2 cukinie pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rozpuszczonego masła do formy

Filety z pstrąga pokroić, wymieszać z przyprawami, sosem beszamelowym i żółtkami. Cukinię lekko poddusić na oliwie, posolić, lekko wystudzić i dodać masę z filetów. Na koniec powoli dodać pianę z białek i wszystko wymieszać. Przygotowane, wysmarowane masłem formy wypełnić w ¾ wysokości masą. Piec w kąpieli wodnej w 190 C˚ około 25-30 minut. Zapiekanki podawać z marynowanymi warzywami.

 

Zapiekanka sojowa z kapustą

Czas przygotowania: 30 – 45 min.
Stopień trudności: średnie

Składniki dla 4 osób:

2 garści – kiełki sojowe

2 łyżki oleju słonecznikowego

200g tofu

8 kromek chleba tostowego pokrojonego w kostkę

4 łyżki ciepłego mleka sojowego

sól
pieprz KOTÁNYI

sos sojowy

sok z cytryny

5 żółtek

5 białek

1 łyżka siekanej kolendry

Kapusta curry:

kapusta

sól

pieprz KOTÁNYI

2 łyżki masła

2 łyżki bulionu warzywnego lub wody

szczypta mieszanki curry KOTÁNYI

3 łyżki bitej śmietany

Kiełki sojowe podsmażyć na oleju słonecznikowym i przełożyć do miski. Dodać tofu, grzanki, mleko sojowe i żółtka. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać ubitą pianę z białek i kolendrę. Nasmarowane masłem formy napełnić masą i piec w piekarniku w 190 C˚ około 25 minut. Upieczoną zapiekankę wyjąć z formy lub podawać w formie. Kapustę podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Dodać curry, bulion warzywny i krótko dusić. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku w razie potrzeby. Suflet wyłożyć na talerz razem z kapustą i udekorować wg uznania.

 

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

Czas przygotowania: 45 – 60 min.

Stopień trudności: trudne

Składniki dla 4 osób:

1 kapusta

8 szt. topinampur (słodkie ziemniaki)

2 pasternaki

2 marchewki

2 łyżki masła

4 łyżki bulionu warzywnego lub wody

sól,
pieprz KOTÁNYI

szczypta mielonego kminku KOTÁNYI

szczypta mielonego ziela angielskiego KOTÁNYI

2 łyżki pietruszki KOTÁNYI

4 łyżki sosu beszamelowego

2 żółtka

1 łyżka utartej mozarelli

2 łyżki oleju z oliwy

listki bazylii do dekoracji

Sos:

1 kubek kwaśnej śmietany wymieszać z 4 żółtkami, doprawić solą i pieprzem.

Pikantna pasta pomidorowa:

2 puszki pomidorów pelatti lub 500g świeżych

2 łyżki oleju z oliwek

2 szalotki

2 zmiażdżone ząbki czosnku

sól,
pieprz KOTÁNYI

1 łyżeczka szałwii KOTÁNYI

1 łyżeczka tymianku KOTÁNYI

1 łyżeczka bazylii KOTÁNYI

szczypta cukru

ocet balsamiczny

Wszystkie składniki wrzucić do garnka i dusić na wolnym ogniu do konsystencji pasty. Doprawić do smaku i przetrzeć przez sito. Liście sałaty przekroić, wyciąć głąb i krótko blanszować w osolonej wodzie. Wystudzić w zimnej wodzie i odsączyć. Warzywa umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, na patelni, doprawić. Dodać bulion lub wodę i krótko dusić (woda powinna odparować). Dodać sos beszamelowy, pietruszkę, mozarellę i doprawić. Wyłożyć masę na liście kapusty i uformować gołąbki. Wysmarować formę olejem, ułożyć gołąbki i polać wcześniej przygotowanym sosem. Piec w piekarniku w 200 C˚ około 25 minut.

Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.