Rozpoczął się właśnie 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Tradycja nakazuje nam w tym czasie ograniczyć spożywanie niektórych potraw i słodyczy. W dawnej Polsce poszczono jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne potrawy. Dzisiaj do okresu Wielkiego Postu podchodzimy już mniej restrykcyjne. Warto jednak w tym czasie dać odpocząć naszym żołądkom po karnawale, a także oczyścić i wzmocnić ciało przed nadchodzącą, długo oczekiwaną wiosną. Oto kilka pomysłów na postne przepisy.
Czas przygotowania: 45 – 60 min.
Stopień trudności: średnie
Składniki dla 4 osób
2 filety z pstrąga bez skóry
sól
kilka kropel soku z limetki
1 łyżka pokrojonego pora
szafran KOTÁNYI
kilka kropel wermutu
4 łyżki sosu beszamelowego
4 łyżki mączki kukurydzianej
4 żółtka
piana z 5 białek ze szczyptą soli
2 cukinie pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rozpuszczonego masła do formy
Filety z pstrąga pokroić, wymieszać z przyprawami, sosem beszamelowym i żółtkami. Cukinię lekko poddusić na oliwie, posolić, lekko wystudzić i dodać masę z filetów. Na koniec powoli dodać pianę z białek i wszystko wymieszać. Przygotowane, wysmarowane masłem formy wypełnić w ¾ wysokości masą. Piec w kąpieli wodnej w 190 C˚ około 25-30 minut. Zapiekanki podawać z marynowanymi warzywami.
Czas przygotowania: 30 – 45 min.
Stopień trudności: średnie
Składniki dla 4 osób:
2 garści – kiełki sojowe
2 łyżki oleju słonecznikowego
200g tofu
8 kromek chleba tostowego pokrojonego w kostkę
4 łyżki ciepłego mleka sojowego
sól
pieprz KOTÁNYI
sos sojowy
sok z cytryny
5 żółtek
5 białek
1 łyżka siekanej kolendry
Kapusta curry:
kapusta
sól
pieprz KOTÁNYI
2 łyżki masła
2 łyżki bulionu warzywnego lub wody
szczypta mieszanki curry KOTÁNYI
3 łyżki bitej śmietany
Kiełki sojowe podsmażyć na oleju słonecznikowym i przełożyć do miski. Dodać tofu, grzanki, mleko sojowe i żółtka. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać ubitą pianę z białek i kolendrę. Nasmarowane masłem formy napełnić masą i piec w piekarniku w 190 C˚ około 25 minut. Upieczoną zapiekankę wyjąć z formy lub podawać w formie. Kapustę podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Dodać curry, bulion warzywny i krótko dusić. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku w razie potrzeby. Suflet wyłożyć na talerz razem z kapustą i udekorować wg uznania.
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
Czas przygotowania: 45 – 60 min.
Stopień trudności: trudne
Składniki dla 4 osób:
1 kapusta
8 szt. topinampur (słodkie ziemniaki)
2 pasternaki
2 marchewki
2 łyżki masła
4 łyżki bulionu warzywnego lub wody
sól,
pieprz KOTÁNYI
szczypta mielonego kminku KOTÁNYI
szczypta mielonego ziela angielskiego KOTÁNYI
2 łyżki pietruszki KOTÁNYI
4 łyżki sosu beszamelowego
2 żółtka
1 łyżka utartej mozarelli
2 łyżki oleju z oliwy
listki bazylii do dekoracji
Sos:
1 kubek kwaśnej śmietany wymieszać z 4 żółtkami, doprawić solą i pieprzem.
Pikantna pasta pomidorowa:
2 puszki pomidorów pelatti lub 500g świeżych
2 łyżki oleju z oliwek
2 szalotki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól,
pieprz KOTÁNYI
1 łyżeczka szałwii KOTÁNYI
1 łyżeczka tymianku KOTÁNYI
1 łyżeczka bazylii KOTÁNYI
szczypta cukru
ocet balsamiczny
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i dusić na wolnym ogniu do konsystencji pasty. Doprawić do smaku i przetrzeć przez sito. Liście sałaty przekroić, wyciąć głąb i krótko blanszować w osolonej wodzie. Wystudzić w zimnej wodzie i odsączyć. Warzywa umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, na patelni, doprawić. Dodać bulion lub wodę i krótko dusić (woda powinna odparować). Dodać sos beszamelowy, pietruszkę, mozarellę i doprawić. Wyłożyć masę na liście kapusty i uformować gołąbki. Wysmarować formę olejem, ułożyć gołąbki i polać wcześniej przygotowanym sosem. Piec w piekarniku w 200 C˚ około 25 minut.
Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.