Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu sałatka – idealna przekąska dostarczająca białko roślinne, wiele witamin i składników mineralnych, a dodatkowo tofu i orzechy posiadają korzystny profil kwasów tłuszczowych.
Składniki (3-4 porcje)
• 1 kostka (160 g) tofu wędzonego Polsoja
• 1 łyżka oleju
• 150 g świeżego ogórka
• 30 g orzechów włoskich
• 90 g sałaty roszponki lub innej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki
• 1–2 łyżki posiekanego świeżego koperku
• sól i pieprz do smaku
Dressing
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki soku z pomarańczy
• 1–2 łyżki soku z cytryny
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Tofu kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni grillowej, wrzucamy kostki tofu, grillujemy2–3minuty.
2. Ogórek drobno kroimy, orzechy włoskie dość grubo siekamy.
3. Składniki dressingu mieszamy lub miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, pokrojony ogórek, orzechy włoskie, szczypiorek dymkę, koperek oraz grillowane tofu i wlewamy dressing. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły. Podajemy z grillowaną lub opiekaną bagietką.
Wartość odżywcza
|
w potrawie |
w porcji (170 g) |
w 100 g |
Energia (kcal) |
825,2 |
275,1 |
161,8 |
Białko (g) |
28,9 |
9,6 |
5,7 |
Węglowodany (g) |
28,4 |
9,4 |
5,6 |
Tłuszcz (g) |
69,9 |
23,3 |
13,7 |
Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej
www.polsoja.com.pl