Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu sałatka – idealna przekąska dostarczająca białko roślinne, wiele witamin i składników mineralnych, a dodatkowo tofu i orzechy posiadają korzystny profil kwasów tłuszczowych.

 

Składniki (3-4 porcje)

• 1 kostka (160 g) tofu wędzonego Polsoja

• 1 łyżka oleju

• 150 g świeżego ogórka

• 30 g orzechów włoskich

• 90 g sałaty roszponki lub innej

• 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki

• 1–2 łyżki posiekanego świeżego koperku

• sól i pieprz do smaku

 

Dressing

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 4 łyżki soku z pomarańczy

• 1–2 łyżki soku z cytryny

• sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

1. Tofu kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni grillowej, wrzucamy kostki tofu, grillujemy2–3minuty.

2.  Ogórek drobno kroimy, orzechy włoskie dość grubo siekamy.

3. Składniki dressingu mieszamy lub miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, pokrojony ogórek, orzechy włoskie, szczypiorek dymkę, koperek oraz grillowane tofu i wlewamy dressing. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły. Podajemy z grillowaną lub opiekaną bagietką.

 

Wartość odżywcza

w potrawie

w porcji (170 g)

w 100 g

Energia (kcal)

825,2

275,1

161,8

Białko (g)

28,9

9,6

5,7

Węglowodany (g)

28,4

9,4

5,6

Tłuszcz (g)

69,9

23,3

13,7

 

Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej

 

www.polsoja.com.pl

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.