Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu sałatka – idealna przekąska dostarczająca białko roślinne, wiele witamin i składników mineralnych, a dodatkowo tofu i orzechy posiadają korzystny profil kwasów tłuszczowych.
Składniki (3-4 porcje)
• 1 kostka (160 g) tofu wędzonego Polsoja
• 1 łyżka oleju
• 150 g świeżego ogórka
• 30 g orzechów włoskich
• 90 g sałaty roszponki lub innej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki
• 1–2 łyżki posiekanego świeżego koperku
• sól i pieprz do smaku
Dressing
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki soku z pomarańczy
• 1–2 łyżki soku z cytryny
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Tofu kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni grillowej, wrzucamy kostki tofu, grillujemy2–3minuty.
2. Ogórek drobno kroimy, orzechy włoskie dość grubo siekamy.
3. Składniki dressingu mieszamy lub miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, pokrojony ogórek, orzechy włoskie, szczypiorek dymkę, koperek oraz grillowane tofu i wlewamy dressing. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły. Podajemy z grillowaną lub opiekaną bagietką.
Wartość odżywcza | w potrawie | w porcji (170 g) | w 100 g |
Energia (kcal) | 825,2 | 275,1 | 161,8 |
Białko (g) | 28,9 | 9,6 | 5,7 |
Węglowodany (g) | 28,4 | 9,4 | 5,6 |
Tłuszcz (g) | 69,9 | 23,3 | 13,7 |
Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej
www.polsoja.com.pl