Lekki, puszysty, niebiańsko smaczny i… poprawiający nastrój. Spróbujcie go upiec, a już w trakcie pracy, poczujecie, że niestraszne wam nawet zimowe poniedziałki.
Przepis: Małgorzata Sójka, cukiernik w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
Kruchy spód:
– 100 g masła miękkiego
– 100 g cukru pudru
– 1 jajko + 1 żółtko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g mąki tortowej
– 3 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Zagnieść razem masło, cukier puder, jajko i żółtko. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Jeszcze raz zagnieść. Przygotowaną okrągłą rantę do sernika wyłożyć pergaminem i wykleić spód ciastem, które należy piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Upieczony spód wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia.
– 1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
– 150 g masła (rozpuszczone i ostudzone)
– 5 jaj (oddzielić białko od żółtka)
– 1 całe jajo
– 200 g śmietany 36%
– 200 g cukru kryształ
– 50 g cukru wanilinowego
– 60 g mąki ziemiaczanej
– 100 g rodzynek
– skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Twaróg, cukier kryształ, cukier waniliowy, jajka i oddzielone żółtka zmieszać (białko ubić), następnie dodać śmietankę, przesianą mąkę ziemiaczaną, rodzynki i skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać. Dodać płynne masło, ciągle mieszając masę serową, a następnie wcześniej ubite białka i ponownie, ale tym razem delikatnie wymieszać, aż do otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na kruchy spód znajdujący się w formie i piec w temperaturze 170 stopni C przez godzinę. Można podawać z truskawkami lub owocowym musem.
Smacznego.