Lekki, puszysty, niebiańsko smaczny i… poprawiający nastrój. Spróbujcie go upiec, a już w trakcie pracy, poczujecie, że niestraszne wam nawet zimowe poniedziałki.

Przepis: Małgorzata Sójka, cukiernik w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

Kruchy spód:

– 100 g masła miękkiego

– 100 g cukru pudru

– 1 jajko + 1 żółtko

–  1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 200 g mąki tortowej

– 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Zagnieść razem masło, cukier puder, jajko i żółtko. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Jeszcze raz zagnieść. Przygotowaną okrągłą rantę do sernika wyłożyć pergaminem i wykleić spód ciastem, które należy piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni C.

Upieczony spód wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia.

Masa serowa:sernik 2

– 1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego

– 150 g masła (rozpuszczone i ostudzone)

– 5 jaj (oddzielić białko od żółtka)

– 1 całe jajo

– 200 g śmietany 36%

– 200 g cukru kryształ

– 50 g cukru wanilinowego

– 60 g mąki ziemiaczanej

– 100 g rodzynek

– skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Twaróg, cukier kryształ, cukier waniliowy, jajka i oddzielone żółtka zmieszać (białko ubić), następnie dodać śmietankę, przesianą mąkę ziemiaczaną, rodzynki i skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać. Dodać płynne masło, ciągle mieszając masę serową, a następnie wcześniej ubite białka i ponownie, ale tym razem delikatnie wymieszać, aż do otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na kruchy spód znajdujący się w formie i piec w temperaturze 170 stopni C przez godzinę. Można podawać z truskawkami lub owocowym musem.

Smacznego.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.