O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii, rozgrzeją i nasycą na długi czas. Przykładem jest zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką. Spróbujecie?
- 60 dkg obranej dyni
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 mała papryczka chilli
- imbir, kawałek ok 2 cm.
- 300 ml wody
- świeża kolendra: część do zupy, część do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
- 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy. Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min. Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.