Sezon grillowy w pełni! Obok tradycyjnej karkówki i kiełbasek warto trochę poeksperymentować i zapełnić ruszt oryginalnymi potrawami. Przykład? Wspaniałe szaszłyki z krewetkami!
Szaszłyki z krewetek i warzyw
Składniki:
- krewetki surowe Black Tiger – 16 szt
- papryka czerwona – 1 szt
- papryka zielona – 1 szt
- młoda cukinia – 1 szt
- olej – 4 łyżki
- papryka słodka – ½ łyżeczki
- sos sojowy – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – ½ łyżeczki
- sól do smaku
- sos czosnkowy Tarsmak
Przygotownie:
Krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. Podawać z sosem czosnkowym Tarsmak.