Już w średniowieczu spożywano czosnek niedźwiedzi, aby wzmocnić organizm. Ma on właściwości antybiotyczne, zwalcza bakterie chorobotwórcze i jest bogatym źródłem manganu, żelaza i magnezu. Dziś czosnek ponownie zagościł w domowej kuchni, a jego walory doceniają nawet zawodowi kucharze.
Najpopularniejsze w wykorzystaniu są liście czosnku niedźwiedziego, których można używać na surowo do kanapek, sałatek i zup – wówczas nie tracą swoich dobroczynnych właściwości. Wszystkim, chcącym sprawdzić jego niepowtarzalny aromat i smak, polecamy zupę z czosnkiem niedźwiedzim i kremowym serkiem topionym.
Aby przygotowana zupa była bardziej kremowa można dodać do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi śmietanę.
Czosnek niedźwiedzi lubi rosnąć w miejscach wilgotnych i zacienionych, np. na obrzeżach lasów, na polanach, w pobliżu rzek. W Polsce objęty jest częściową ochroną, dlatego nie można go zrywać w naturalnym środowisku. Jednak bez problemu zasiejemy go we własnym ogródku. Coraz częściej dostępny jest także na bazarach z ekologiczną żywnością.
Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim i serkiem topionym
Składniki:
• 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
• 1 l bulionu
• 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (każdy 100 g)
• 3 ziemniaki
• sól i pieprz do smaku
• wędzony łosoś i śmietanka do dekoracji
Przygotowanie:
Gotujemy bulion warzywny i dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy zupę i zdejmujemy z palnika. Dodajemy serki topione i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Serki dokładnie rozpuszczamy w zupie. Następnie wszystko miksujemy w blenderze na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dekorujemy wędzonym łososiem i śmietanką.
Smacznego!