Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Już w średniowieczu spożywano czosnek niedźwiedzi, aby wzmocnić organizm. Ma on właściwości antybiotyczne, zwalcza bakterie chorobotwórcze i jest bogatym źródłem manganu, żelaza i magnezu. Dziś czosnek ponownie zagościł w domowej kuchni, a jego walory doceniają nawet zawodowi kucharze.

Najpopularniejsze w wykorzystaniu są liście czosnku niedźwiedziego, których można używać na surowo do kanapek, sałatek i zup – wówczas nie tracą swoich dobroczynnych właściwości. Wszystkim, chcącym sprawdzić jego niepowtarzalny aromat i smak, polecamy zupę z czosnkiem niedźwiedzim i kremowym serkiem topionym.

zupaAby przygotowana zupa była bardziej kremowa można dodać do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi śmietanę.

Czosnek niedźwiedzi lubi rosnąć w miejscach wilgotnych i zacienionych, np. na obrzeżach lasów, na polanach, w pobliżu rzek. W Polsce objęty jest częściową ochroną, dlatego nie można go zrywać w naturalnym środowisku. Jednak bez problemu zasiejemy go we własnym ogródku. Coraz częściej dostępny jest także na bazarach z ekologiczną żywnością.

Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim i serkiem topionym

Składniki:

• 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego

• 1 l bulionu

• 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (każdy 100 g)

• 3 ziemniaki

• sól i pieprz do smaku

• wędzony łosoś i śmietanka do dekoracji

Przygotowanie:

Gotujemy bulion warzywny i dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy zupę i zdejmujemy z palnika. Dodajemy serki topione i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Serki dokładnie rozpuszczamy w zupie. Następnie wszystko miksujemy w blenderze na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dekorujemy wędzonym łososiem i śmietanką.

Smacznego!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.