Na Kubie kawa nie jest jedynie napojem, ale sposobem życia. Wspólne delektowanie się nią jest towarzyską i wyjątkową chwilą dnia, kiedy cichną rozmowy i króluje przyjemność.

Parzenie i degustacja kawy to dla Kubańczyków nieodłączny element kultury oraz codzienny, zbliżający ludzi rytuał. Sposób, w jaki pije się ją na wyspie, nazywany jest „stylem Cubano”. To przebiegający bez pośpiechu ceremoniał, podczas którego do przygotowanego naparu kawy stopniowo dodaje się dużą ilość cukru trzcinowego aż do uzyskania gęstej, kremowej „pasty”. Następnie dolewa się do niej drugą porcję kawy. Takim napojem delektuje się powoli i na luzie.

kawa 1Grand Cru Cubanía

Nowa kawa, Grand Cru Cubanía, inspirowana stylem Cubano, o intensywności 13, jest najbardziej intensywnym napojem od Nespresso. Do niedawna na pierwszym miejscu znajdowała się mieszkanka Kazaar (12). Poszczególne poziomy intensywności Nespresso definiuje przy uwzględnieniu stopnia palenia kawy, jej struktury, goryczki oraz posmaku pozostawianego w ustach. Osiągnięcie rekordowego pułapu było możliwe dzięki zastosowaniu metody obróbki owoców kawowca, którą wynalazł niemiecki profesor Karl Lendrich w latach 30. XX wieku. Odkrył on prekursorski proces poddawania jeszcze zielonych ziaren działaniu pary wodnej, która usuwa zanieczyszczenia i niechciane substancje, uszlachetniając strukturę kawy.

kawaJeśli lubicie mocne napoje, spróbujcie Grand Cru Cubanía na różne sposoby:

Nespresso Cubaccino

Składniki:

  • melasa
  • kapsułka limitowanej edycji kawy Cubanía od Nespresso
  • świeże mleko
  • syrop bananowy

Przygotowanie:

Włóż jedną łyżeczkę melasy do filiżanki do cappuccino. Przygotuj espresso (40 ml) z kapsułki Cubanía i także wlej je do filiżanki. Spień mleko z łyżeczką syropu bananowego (np. w Aeroccino) i łyżkę tak przygotowanej pianki przełóż do filiżanki. Całość udekoruj „esami-floresami” z melasy.

Nespresso Cubanía Rumba

Składniki:

  • syrop rumowy (bezalkoholowy)
  • sok z gujawy
  • limonka
  • kapsułka kawy Cubanía

Przygotowanie:

Do szklanki wlej 150 ml syropu rumowego, dodaj 70 ml soku z gujawy i kilka kropel soku z wyciśniętej limonki. Zaparz kawę Cubanía w formie espresso (40 ml), wymieszaj ją w shakerze z 3 kostkami lodu, a następnie delikatnie przelej do szklanki z pozostałymi składnikami. By uzyskać efekt warstwowy, kawę i sok wlewaj za pomocą łyżki po ściance szklanki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.