Grillowanie to podobno narodowy sport Polaków. Z roku na rok stajemy się jednak coraz wybredniejsi i nie ograniczamy się tylko do grillowania kiełbasy.
Na grillu najlepiej smakują mięsa zamarynowane dzień wcześniej. Nie zawsze mamy czas na długie przygotowania, możemy mieć też problem z doborem odpowiednich przypraw. Dlatego tak chętnie wybieramy gotowe specjały. Brakuje wam pomysłu na obiad z grilla? Oto nasza podpowiedź:
Grillowany kurczak z egzotycznymi owocami
Składniki:
- 1 filet z kurczaka w marynacie, np.
ZM Pekpol
- 1/4 ananasa
- 1/2 mango
- 1/2 awokado
- 1/2 papryczki chilli
- kilka piórek czerwonej cebuli
- gałązka świeżej kolendry
- 1/2 cytryny
- 1/2 limonki
Przygotowanie:
Kurczaka upiec na grillu. Ananasa, mango i awokado pokroić w kostkę. Drobno posiekać cebulę i chilli. Wszystko wymieszać i polać niewielką ilością soku z cytryny i limonki. Podawać z ugrillowanym filetem i przyozdobić gałązką kolendry oraz ćwiartkami cytryny i limonki.