Z okazji kończącego się karnawału ciekawą propozycją będą gofry polane sosem… piwnym. Taki dodatek sprawia, że są one wówczas nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale również rozgrzewające, gdyż podaje się je w całości na ciepło.

Oczywiście jest to wariant dla dorosłych, więc jeśli bawimy się wspólnie z naszymi pociechami, przygotujmy dodatki również specjalnie dla nich: bitą śmietanę, owoce, domowy sos karmelowy czy klasyczny cukier puder. Przy tej okazji można wypróbować pudru w młynku Cukier Królewski, który aplikuje się bezpośrednio z opakowania, bez konieczności użycia sitka!

Składniki na ciasto:gofry(29z1)a

  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • 2 jajka

Składniki na sos piwny:

  • 500 ml ciemnego piwa
  • 50 ml likieru kawowego lub orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • ¾ szklanki śmietany kremówki (36 %)
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 50 g sera mascarpone

Sposób przygotowania:

Ciasto na gofry:

Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz białek. Ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy je do powstałej masy i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. W razie konieczności smarujemy ją delikatnie tłuszczem. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, studzimy je na kratce i podajemy polane sosem piwnym. 

shutterstock_162415823

Sos piwny:

Do garnka przelewamy piwo, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy na bardzo małym gazie i redukujemy płyn, do momentu aż powstanie gęsty syrop.  Powoli wlewamy śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Dodajemy pokruszoną czekoladę, ser mascarpone oraz likier. Mieszamy i ponownie czekamy na redukcję sosu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy gotowe gofry.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.