Z okazji kończącego się karnawału ciekawą propozycją będą gofry polane sosem… piwnym. Taki dodatek sprawia, że są one wówczas nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale również rozgrzewające, gdyż podaje się je w całości na ciepło.
Oczywiście jest to wariant dla dorosłych, więc jeśli bawimy się wspólnie z naszymi pociechami, przygotujmy dodatki również specjalnie dla nich: bitą śmietanę, owoce, domowy sos karmelowy czy klasyczny cukier puder. Przy tej okazji można wypróbować pudru w młynku Cukier Królewski, który aplikuje się bezpośrednio z opakowania, bez konieczności użycia sitka!
- 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju np. słonecznikowego
- 2 jajka
Składniki na sos piwny:
- 500 ml ciemnego piwa
- 50 ml likieru kawowego lub orzechowego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski
- ¾ szklanki śmietany kremówki (36 %)
- 20 g gorzkiej czekolady
- 50 g sera mascarpone
Sposób przygotowania:
Ciasto na gofry:
Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz białek. Ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy je do powstałej masy i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. W razie konieczności smarujemy ją delikatnie tłuszczem. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, studzimy je na kratce i podajemy polane sosem piwnym.
Sos piwny:
Do garnka przelewamy piwo, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy na bardzo małym gazie i redukujemy płyn, do momentu aż powstanie gęsty syrop. Powoli wlewamy śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Dodajemy pokruszoną czekoladę, ser mascarpone oraz likier. Mieszamy i ponownie czekamy na redukcję sosu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy gotowe gofry.