Nie macie pomysłu na zdrowy lunch? Poszukajcie inspiracji w książce „Kuchnia fit” Konrada Gacy – dietetyka, który odchudził 20 000 Polaków!
Co powinniśmy jeść na śniadanie, aby zachęcić organizm do działania, co na kolację, aby nic się nie odłożyło? Te i inne tajemnice odkryjemy właśnie w tej książce. Dlatego przepisowa część „Kuchni fit” jest podzielona na działy: śniadania, obiady, kolacje, desery i pieczywo. Z racji zbliżających się świąt, autor nie zapomniał o dziale z kuchnią bożonarodzeniową, radząc, jak wytrwać ten okres ze smakiem, ale i lekkością, a co najważniejsze bez dodatkowych, poświątecznych kilogramów.
A oto przykład lekkiego dania rekomendowanego przez Konrada. Może na dziś?
Sałatka z kurczaka z orzechami nerkowca, imbirem, miętą i bazylią
Składniki:
• pierś z kurczaka, 150 g
• oliwa z oliwek, 1 łyżka
• mięta, bazylia, po 4 listki
• drobno posiekany imbir, 0,5 łyżeczki
• kruszone orzechy nerkowca, 1 łyżka
• sałata lodowa, 3 liście
Przygotowanie:
Kurczaka uparować, pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną w paski miętą i bazylią, orzechami nerkowca, imbirem i 2 liśćmi sałaty uprzednio podartej. Całość przełożyć do trzeciego liścia i polać oliwą.