Zima daje się wszystkim we znaki. Przenikliwy chłód i mrozy potrafią skutecznie obniżyć odporność organizmu. – Aby zapobiec częstym przeziębieniom należy włączyć do codziennego jadłospisu produkty bogate w witaminę C, które wzmocnią układ immunologiczny. Polecam zwłaszcza warzywa np. szpinak lub paprykę, która podczas pieczenia nie traci swoich właściwości, dzięki czemu danie będzie nie tylko zachęcało swoim kolorowym i apetycznym wyglądem, ale także dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse.

Faszerowana papryka – składniki (4 porcje)

-4 czerwone lub żółte papryki

– 400 gram drobiowego mięsa mielonego

– 6 łyżek FIBROKI granulki

– 200 g szpinaku – mrożonego lub świeżego

– 100-150 g pieczarek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– gałka muszkatołowa

– oregano

– sól i pieprz

– 3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Cebulę, pieczarki, szpinak (posiekany) z czosnkiem oczyszczamy i każdy składnik osobno podduszamy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, oregano i gałkę muszkatołową. Paprykę przepoławiamy, oczyszczamy z pestek, myjemy i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 – 45 min. w temperaturze 200 º C. Faszerowana papryka gotowa!

Centrum Dietetyczne Naturhouse
3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.