Jedz śniadanie jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. To popularne powiedzenie, jak niemal wszystkie wiekowe sentencje, zawiera w sobie bardzo ważną naukę i w XXI wieku jest aktualne nawet bardziej niż przed laty.

owsiankaW dzisiejszych czasach bardzo często spotyka się nawyk niejedzenia śniadań. Osoby takie często zaczynają dzień od kawy, która nie tylko podrażnia żołądek, ale także dostarcza energii na bardzo krótko. Zawarta w niej kofeina zwiększa wydzielanie adrenaliny, pobudza korę mózgową oraz ośrodek oddechowy, jednak jej stężenie utrzymuje się we krwi jedynie godzinę. Osoby, które rano nie jedzą śniadań lub wypijają tylko kawę, są o wiele bardziej skłonne do sięgania w okolicach południa po kolejną kawę oraz coś słodkiego – słodką bułkę lub batonik. Poziom glukozy w ich krwi o tej porze jest już tak niski, że organizm domaga się jak najszybszego jej uzupełnienia – najczęściej w postaci dostarczających bardzo szybko energii cukrów prostych. Te natomiast na krótko zaspokajają poczucie głodu i zmuszają do sięgnięcia po nową porcję kalorii. Organizm natomiast, nauczony, że pierwszy posiłek dostaje późno, magazynuje ,,na wszelki wypadek” dostarczone mu kalorie i odkłada je w formie tkanki tłuszczowej. To dlatego osoby unikające śniadań są bardziej narażone na otyłość.

Dobry nawyk

Ci natomiast, którzy zaszczepią sobie pozytywny nawyk jedzenia o poranku, mogą skuteczniej kontrolować uczucie głodu, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko podjadania między posiłkami. Śniadanie zjedzone na początku dnia poprawia pracę układu trawiennego, wyrównuje poziom insuliny, dostarcza odpowiednią ilość glukozy, a także – jeśli znajdą się w jego składzie np. suszone owoce – podniesie poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Śniadanie powinno dostarczać wszystkich istotnych składników, takich jak: białka, węglowodany złożone, tłuszcze roślinne, witaminy i składniki mineralne. Osoby będące w ciągłym pośpiechu mogą pełnowartościowe śniadanie przygotować niezwykle szybko. Rozwiązaniem jest tutaj owsianka lub musli. Najważniejsze jednak, by przygotować je samodzielnie i tylko z produktów naturalnych, najlepiej takich, które nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.  Jogurt naturalny lub kefir z dodatkiem płatków owsianych, orzechów, owoców świeżych i suszonych (najlepiej puffingowanych, bo takowe zachowują witaminy i składniki odżywcze świeżych owoców oraz są chrupiące i kruche) jest tego najlepszym przykładem. Dowód? Przepis na lekkie i pożywne super śniadanie, stworzone przez blogera Edwina Zasadę z bloga zabijgrubasa.pl.

owsianka 2Owsianka z nutą ananasa

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 20 g ananasa suszonego Puffins
  • 20 g  świeżych jagód
  • 200 ml mleka

Przygotowanie:

Owsiankę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, przełożyć do miseczki, dodać ananasy Puffins, następnie sok z jagód oraz same owoce.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.