Nieubłaganie zbliża się początek astronomicznej jesieni. Ta pora roku sprawia, że stajemy się bardziej ospali i leniwi. Nie jest to jednak powód, żeby rezygnować ze smaków lata. Bo cóż innego skuteczniej odgoni jesienną aurę, niż kruche ciasto, pokryte delikatnym, puszystym kremem i zwieńczone przepysznymi owocami?
Przepis: Kuchnia Food Network
Składniki
- 3 łyżki rozpuszczonego, niesolonego masła
- 8 paczuszek herbatników korzennych,
połamanych na kawałki - 1/3 szklanki i 2 łyżki cukru
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 225g odtłuszczonego, kremowego serka
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko i jedno białko jajka, lekko ubite
- 2 szklanki jeżyn
- 2 szklanki jagód (borówek amerykańskich)
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 175°C. Połącz masło z herbatnikami w misce przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę do tarty masą herbatnikową – dno i boki do połowy. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto zacznie się zarumieniać. Odstaw do ostygnięcia.
Połącz 1/3 szklanki cukru, kwaśnej śmietanki i kremowego serka w misce przy użyciu miksera, aż wszystko dokładnie się połączy. Dodaj skórkę z cytryny, wanilię, jajka i dalej miksuj. Przelej do ostudzonej tarty i piecz około 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia (przynajmniej na godzinę, maksymalnie na całą noc).
Na 30 minut przed podaniem wymieszaj owoce z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i zgnieć delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki. Wyłóż na tartę i podawaj.
Jadłam podobną, tylko na bazie tofu naturalnego i bez jajek. Pycha.