Kawa to jeden z „boskich napojów” do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Znana prawdopodobnie od 2 tysięcy lat orzeźwiała, stawiała na nogi i dodawała energii etiopskim pasterzom, których kozy żywiły się liśćmi kawowca, afrykańskim mnichom, którzy całe godziny spędzali na modlitwach i medytacjach czy karawaniarzom przemierzającym niebezpieczne szlaki handlowe.
Kawa szybko zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Powstały plantacje na Karaibach, w Brazylii i w Ameryce Środkowej będącymi we władaniu Hiszpanów, Holendrzy rozpowszechnili ją w Indonezji, a Francuzi na Martynice. Przez lata swych wędrówek przynosiła krociowe zyski koronowanym głowom, była zakazana przez Watykan, pito ją tylko w bogatych domach by w końcu stać się najpopularniejszym napojem na świecie, pitym pod różną postacią.
Dziś proponujemy wariant mrożony z dodatkiem alkoholu – Crema Frappe
Potrzebujemy:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml zimnego mleka
- 100 ml zimnej wody
- 50 ml likieru Stock Crema 84
- łyżeczka cukru bądź syropu cukrowego
- kostki lodu lub kruszony lód
- wysoka przezroczysta szklanka
- opcjonalne dodatki: gałka lodów, posypka czekoladowa, wanilia
- blender lub shaker
Wszystkie składniki poza likierem Stock Crema 84 umieścić w blenderze i dokładnie wymieszać (ręcznie lub mechanicznie), aż do wytworzenia się pianki. Do wysokiej szklanki wsypać kruszony lód i zalać przygotowanym koktajlem.
Do całości wlać likier. Można udekorować gałką lodów, bitą śmietaną, polewą lub posypką.