Deser na Walentynki? Aksamitne, romantyczne tiramisu z odrobiną likieru Chambord® pachnącego czarnymi jeżynami. Afrodyzjak w najlepszej postaci.
Owoce:
- 1 szklanka jeżyn lub malin
- 1 łyżka likieru Chambord®
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Składniki na tiramisu:
- 2 szklanki przestudzonego espresso
- 10 łyżek likieru Chambord®
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 opakowania paluszków biszkoptowych
- 240 g serka mascarpone
- 250 ml bitej śmietany
- 1 tabliczka czekolady ( 53% kakao)
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jeżyny (lub maliny) zalej łyżką likieru Chambord®, dodaj sok pomarańczowy. Oprósz całość cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj owoce.
Do miski wlej przestudzoną kawę, likier Chambord oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj. W naparze kawowym zanurzaj po kolei biszkopty. Wykorzystaj jedno opakowanie i wykładaj je od razu na dno miseczek, w których będziesz podawać deser. W oddzielnej miseczce zmieszaj serek mascarpone, bitą śmietanę, wiórki czekoladowe i cukier. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Połowę powstałej masy przełóż do miseczek.
Na masie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie przykryj warstwą masy serowej. Ostatnią warstwą ma być masa z mascarpone. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj macerowanymi owocami i wiórkami czekolady.