Deser na Walentynki? Aksamitne, romantyczne tiramisu z odrobiną likieru Chambord® pachnącego czarnymi jeżynami. Afrodyzjak w najlepszej postaci.deser

Owoce:

  • 1 szklanka jeżyn lub malin
  • 1 łyżka likieru Chambord®
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Składniki na tiramisu:

  • 2 szklanki przestudzonego espresso
  • 10 łyżek likieru Chambord®
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 opakowania paluszków biszkoptowych
  • 240 g serka mascarpone
  • 250 ml bitej śmietany
  • 1 tabliczka czekolady ( 53% kakao)
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jeżyny (lub maliny) zalej łyżką likieru Chambord®, dodaj sok pomarańczowy. Oprósz całość cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj owoce.

Do miski wlej przestudzoną kawę, likier Chambord oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj. W naparze kawowym zanurzaj po kolei biszkopty. Wykorzystaj jedno opakowanie i wykładaj je od razu na dno miseczek, w których będziesz podawać deser. W oddzielnej miseczce zmieszaj serek mascarpone, bitą śmietanę, wiórki czekoladowe i cukier.  Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Połowę powstałej masy przełóż do miseczek.

Na masie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie przykryj warstwą masy serowej. Ostatnią warstwą ma być masa z mascarpone. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj macerowanymi owocami i wiórkami czekolady.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.