Smaczne, zdrowe i sycące danie. Tofu jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych.
14 cannelloni (3-4 porcje)
Nadzienie
• 100 g obranej cebuli
• 350g pieczarek, umytych i oczyszczonych
• 1 kostka (160g) tofu marynowanego Polsoja
• 1 kostka (160g) tofu wędzonego Polsoja
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki oleju do smażenia
Sos
• 400 g jogurtu greckiego
• 1 puszka pomidorów pellati
• 1 łyżeczka oregano
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Odkrywamy, doprawiam do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając i mieszając dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200° C.
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Wartość odżywcza
|
w potrawie |
w porcji (560 g) |
w 100 g |
Energia (kcal) |
1785,1 |
565,1 |
106,3 |
Białko (g) |
93 |
31 |
5,5 |
Węglowodany (g) |
212,8 |
70,9 |
12,7 |
Tłuszcz (g) |
67 |
22,3 |
4 |
Przepis autorstwa Marioli Białołęckiej
www.polsoja.com.pl