Smaczne, zdrowe i sycące danie. Tofu jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych.


14 cannelloni (3-4 porcje)

Nadzienie

• 100 g obranej cebuli

• 350g pieczarek, umytych i oczyszczonych

• 1 kostka (160g) tofu marynowanego Polsoja

• 1 kostka (160g) tofu wędzonego Polsoja

• 1 łyżeczka przyprawy curry

• sól i pieprz do smaku

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• 3 łyżki oleju do smażenia

Sos

• 400 g jogurtu greckiego

• 1 puszka pomidorów pellati

• 1 łyżeczka oregano

• sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.

2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

Odkrywamy, doprawiam do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając i mieszając dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200° C.

4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

 

Wartość odżywcza

w potrawie

w porcji (560 g)

w 100 g

Energia (kcal)

1785,1

565,1

106,3

Białko (g)

93

31

5,5

Węglowodany (g)

212,8

70,9

12,7

Tłuszcz (g)

67

22,3

4

 

Przepis autorstwa Marioli Białołęckiej

 

www.polsoja.com.pl

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.