Bogate w świeże owoce i warzywa pełne witamin i minerałów sałatki to sprawdzone wiosenne menu, dzięki któremu poprawisz formę i zadbasz o swoją figurę. Jak jednak przygotować idealną sałatkę?
Idealna sałatka musi dostarczać musi dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Nie zapominajmy więc o pomidorach bogatych w potas, awokado, które są źródłem witaminy A i E, oraz marchwi, która poprzez zawarty w niej karoten nada skórze promiennego wyglądu. Warto również pamiętać o orzechach pinii, pestkach dyni i ziarnach. Dlaczego? Są one źródłem niacyny oraz cynku, które eliminują uczucie zmęczenia oraz poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci.
Jeżeli uważasz, że warzywa i owoce są nudne, dodaj sałatce pikanterii. Nie żałuj czosnku czy papryczki chili, które działają jak przyprawy, ale są dużo zdrowsze i lepiej przyswajane przez nasz organizm. Warto również skrapiać sałatkę oliwą z oliwek lub odrobiną soku z cytryny. To dużo zdrowsze niż sięganie po gotowe sosy instant.
Wygląd ma znaczenie
Abyśmy nabrali ochoty na świeże warzywa i owoce, każde danie z nich przygotowane powinno apetycznie wyglądać. Warto dlatego postarać się o kolorowe dekoracje, np. gwiazdki wycięte z rzodkiewek, marchewki czy ogórków, które nadadzą zdrowej kompozycji wyjątkowy wygląd. Takiej sałatce trudno będzie się oprzeć!