Masz ochotę upiec na Święta coś wyjątkowego? Przygotuj wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską. Nie tylko doskonale smakują, ale też świetnie wyglądają na stole.
Składniki:
Ciasto:
7g drożdży instant
120ml mleka roślinnego
85g brązowego cukru
1/2 szklanki pure z dyni
skórka z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
350 g mąki pszennej
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
Nadzienie:
50 g śliwek kalifornijskich
30 g suszonej żurawiny
30 g daktyli
30 g suszonych fig
90 ml soku pomarańczowego
1 łyżka brandy
skórka z 1/2 pomarańczy
łyżeczka skórki z cytryny i limonki
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki, wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.
Nadzienie:
Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół, przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.
Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 15-19 minut.