Jakie trendy w smakach będą obowiązywać w 2014 roku? Mc Cormick zna odpowiedź. Znana ze swojej działalności w branży przypraw marka świętuje 125-lecie istnienia. W Polsce McCormick reprezentowany jest przez markę Kamis.

Tekst: Patrycja Toczyńska

Tegoroczna edycja sztandarowego programu prowadzonego od 2000 roku pod nazwą „Trendy w smakach“ pokazuje aktualne kierunki rozwoju kuchni i upodobań kulinanych. Jakie smaki powinny zagościć na naszych stołach?

Trend pierwszy

Na pewno jednym z nich jest chilli. Ta niepozorna papryczka dzięki zawartej w swoich owocach kapsaicynie rozgrzewa i zaostrza apetyt. Kojarzy się z ciepłem, energią i życiem. Nic więc dziwnego, że świat pokochał jej ostry smak.

Dried ChiliesTrend drugi

Kolejny kulinarny trend to kuchnia indyjska, która wkracza w nowej odsłonie. Kashmiri masala to północnoindyjska mieszanka takich przypraw jak: kmin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir. Przyprawia się nią większą część potraw. Doskonale komponuje się z serem paneer i Jalfrezi – curry przygotowanym metodą szybkiego smażenia.

Kashmiri MasalaTrend trzeci

Badania dowodzą, że w kuchni oprócz smaku liczy się kompaktowość i to właśnie ona staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Michelle Thrift – znawca kulinariów z Australii twierdzi, że mniej miejsca do gotowania wiąże się z potrzebą nieco większej kreatywności. Istotne są składniki, które spełniają dwa, a nawet trzy zadania oraz wielofunkcyjne, nowoczesne roboty kuchenne. Najbardziej wszechstronnym składnikiem został makaron. Pomysłowi kucharze używają go w wielu nowych, wyrafinowanych potrawach. Herbata i kolendra doskonale sprawdzą się w panierkach, marynatach lub wywarach.

Street TruckTrend czwarty

Rok 2014 będzie też ekspansją kuchni meksykańskiej, która zaskoczy nas prostotą i wyrazistością. Będziemy w niej wykorzystywać tomatillo, czyli owoce przypominające pomidory, które nadadzą potrawom cytrynowy smak oraz recado – pastę z przyprawami, a także morelowo-limonkowy sos chamoy.

Chamoy SauceTrend piąty

Brazylia wchodzi do gry za sprawą intensywności smaków i przenikania się kultur. Na uwagę zasługuje bezglutenowa mąka cassava, znana jako maniok lub tapioka, fasola z czarnym oczkiem, gujawa i pochodząca ze stanu Bahia mieszanka przypraw Tempero Baiano.Yucatan

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.