Jeśli w najbliższym czasie szykuje ci się spotkanie w kobiecym gronie, przygotuj nietypowy deser – pralinki z białej czekolady ze śliwką kalifornijską i liofilizowanym burakiem. Cieszą oczy i podniebienie.

Składniki:

·      2-3 śliwki kalifornijskie

·      ok. 80ml rumu

·      250g białej czekolady

·      60ml śmietany kremówki 36%

·      2 łyżki miękkiego masła

·      liofilizowany burak

·      cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę.

Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka, tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje.

Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda, formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Cześć cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.