Pomidorowa zupa „jak u mamy”, aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki dip albo salsa do przekąsek, gdy wpadają goście…
Pomidorowe dania towarzyszą nam w kuchni często i przy wielu okazjach. Przywołują ciepłe wspomnienia z dzieciństwa – np. wakacji u babci czy rodzinnych obiadów, jak też z ostatnich, szalonych imprez ze znajomymi. Aromat i smak pomidorów kojarzą się także z letnią zabawą i beztroską. No i kto z nas nie grał chociaż raz w pomidora?!
Doskonałym sposobem, by łatwo i szybko przygotować swoje ulubione potrawy i ponownie przywołać przyjemne chwile jest sięgnięcie po produkty pomidorowe, choćby w koncentracie. O tej porze roku to jedno z lepszych rozwiązań.
Wygodnie, lekko, nowocześnie
Dla wszystkich, którzy kochają smak pomidorów, chcą się nim cieszyć jak najczęściej i wyciskać z nich to, co najlepsze aż do ostatniej kropli, marka Łowicz – znana z wysokiej jakości wyrobów, w których przez cały rok możemy odnaleźć smaki ulubionych owoców i warzyw – ma wyjątkowo innowacyjną propozycję: koncentrat 30% w nowym opakowaniu – saszetce. To nowatorskie, unikalne na rynku rozwiązanie posiada wiele praktycznych zalet: saszetka jest lekka, nie stłucze się, łatwo się otwiera. Dzięki specjalnie uformowanej podstawie oraz otworze w górnej części opakowania, można ją wygodnie przechowywać w pozycji pionowej, a także powiesić. No i przede wszystkim pozwala wycisnąć swoją smakowitą, aromatyczną pomidorową zawartość do samego końca. Nic się nie zmarnuje!
Przepis na kociołek warzywny
Składniki:
- 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %
- 400 g makaronu penne
- 2 papryki czerwone
- 1 duża papryka żółta
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 średnie cukinie
- 450 g zielonej fasolki szparagowej
- 250 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżka majeranku
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 600 ml gorącej wody
- natka pietruszki do oprószenia na talerzach
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.
W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.