Chcesz, by mikołajkowy nastrój towarzyszył ci nie tylko w Mikołajki? Zrób coś pysznego do jedzenia: naleśniki, tartaletki. Przed świętami warto poczuć się dzieckiem. Uśmiechnięte buźki i serduszka na potrawach – to jest to!
Szpinakowe naleśniki „choinki”
Składniki (10 sztuk):
- świeży szpinak – 80 gramów
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- mleko – 1 szklanka
- woda gazowana – 1 szklanka
- jajka – 2 sztuki
- olej – 1 łyżka
- sól – szczypta
Dodatki:
- ketchup, np. Kotlin Łagodny
- ser typu mozzarella w plastrach
- ulubiona wędlina
- masło klarowane – do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać – najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony – przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć – w ten sposób powstanie nadziany trójkąt. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.
Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem
Składniki:
Ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 100 g masła
- łyżka śmietany
- 3 łyżki zimnej wody
- 0/5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 łyżki ketchupu, np. Kotlin Łagodny
- 250 g tłustego twarogu
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
- łyżka śmietany
- pół czerwonej papryki
Dodatkowo:
- ketchup, np. Kotlin Łagodny na nos Rudolfa
- 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
- ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
- precelki na rogi Rudolfa
- odrobina masła i bułki tartej do foremek
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.