Słodycze Batidy od ćwierć wieku zna cała Warszawa. Mus czekoladowy, malinowy Red Velvet, francuskie pieczywo czy ręcznie robione trufle nie mają sobie równych. A choć firma inspiruje się kulturą i kuchnią krajów francuskojęzycznych, jest rdzennie polska. A prowadzą ją trzy pokolenia kobiet: Jadwiga Radziszewska, Jolanta Radziszewska i najmłodsza z rodu – Caroline Radziszewska.
Caroline niedawno odebrała Le Grand Diplome, czyli dyplom ukończenia prestiżowej paryskiej szkoły kucharskiej Cordon Bleu, założonej w 1895 roku. Absolwenci tej słynnej akademii gotują w najlepszych restauracjach na świecie i są zaliczani do świata kulinarnej elity. Wielcy mistrzowie kulinarni przekazują uczniom bogate tradycje kuchni francuskiej, łącząc je z nowoczesnymi smakami i współczesnymi aranżacjami dań. Naczelną zasadą nauczaną w Cordon Bleu jest art de vivre – sztuka życia.
Przyjęcie z Batidą
Sztuka życia w wykonaniu Batidy znajduje swój wyraz m.in. w ciekawej, szytej na miarę i oryginalnej ofercie cateringowej. Firma ma doświadczenie w organizowaniu wielkich konferencji, uroczystych gal, międzynarodowych przyjęć dyplomatycznych. Potrafi sprostać standardom obowiązującym na tego typu imprezach. To jednak nie wszystko – catering z Batidy to również kameralna domowa kolacja, grill w ogrodzie z przyjaciółmi, zabawne przyjęcie tematyczne czy szalone urodziny z motywem przewodnim. Wszystko dopracowane, zaskakujące ciekawą aranżacją i oprawą, dopasowane do potrzeb zamawiającego.
Jubileuszowe nowości
Kuchnia francuska to jakość, szlachetna prostota i wyrafinowany smak. Batida wiele czerpie również z tradycji belgijskich. W menu królują mule, frytki, duży wybór belgijskich piw i czekolada – pod każdą postacią, przyrządzana na różne sposoby. To m.in. słynny mus czekoladowy o recepturze niezmiennej od lat, czekoladowe lizaki, świąteczne figurki, tabliczki i cała czekoladowa galanteria. Ręcznie robione trufle i praliny zaskakują nietypowymi smakami – z dodatkiem pieprzu, soli, zielonej herbaty. Z okazji jubileuszu 25-lecia w ofercie znajdzie się też kilka słodkich nowości. Jest wśród nich ciasto z bananami, czekoladą i kremem, tarta rabarbarowa z bezą, a także mus truskawkowy z biszkoptem pistacjowym.
Zapach croissantów oczarował całą Warszawę
W Batidzie znajdziemy także francuskie pieczywo, od którego zaczęła się cała historia tej marki. Jadwiga i Zygmunt Radziszewscy, będąc w odwiedzinach u córki mieszkającej niegdyś w Belgii, zachwycili się tamtejszymi smakami. W Warszawie na Nowogrodzkiej otworzyli piekarnię, przed którą każdego ranka ustawiały się kolejki klientów, skuszonych aromatem gorących bagietek i croissantów. Piekarnia szybko rozszerzyła działalność i stała się również cukiernią i restauracją. Zdobyła sławę wśród artystów, celebrytów i zwykłych ludzi. Dziś ma coraz więcej lokali franczyzowych, osiągnięć, którymi może się pochwalić, ale co najważniejsze – zadowolonych klientów. To oni i ich potrzeby są dla Batidy inspiracją na kolejne ćwierć wieku.