Słodycze Batidy od ćwierć wieku zna cała Warszawa. Mus czekoladowy, malinowy Red Velvet, francuskie pieczywo czy ręcznie robione trufle nie mają sobie równych. A choć firma inspiruje się kulturą i kuchnią krajów francuskojęzycznych, jest rdzennie polska. A prowadzą ją trzy pokolenia kobiet: Jadwiga Radziszewska, Jolanta Radziszewska i najmłodsza z rodu – Caroline Radziszewska.

Zrzut ekranu 2015-07-6 o 13.42.11

 

Caroline niedawno odebrała Le Grand Diplome, czyli dyplom ukończenia prestiżowej paryskiej szkoły kucharskiej Cordon Bleu, założonej w 1895 roku. Absolwenci tej słynnej akademii gotują w najlepszych restauracjach na świecie i są zaliczani do świata kulinarnej elity. Wielcy mistrzowie kulinarni przekazują uczniom bogate tradycje kuchni francuskiej, łącząc je z nowoczesnymi smakami i współczesnymi aranżacjami dań. Naczelną zasadą nauczaną w Cordon Bleu jest art de vivre – sztuka życia.

Przyjęcie z Batidą

Sztuka życia w wykonaniu Batidy znajduje swój wyraz m.in. w ciekawej, szytej na miarę i oryginalnej ofercie cateringowej. Firma ma doświadczenie w organizowaniu wielkich konferencji, uroczystych gal, międzynarodowych przyjęć dyplomatycznych. Potrafi sprostać standardom obowiązującym na tego typu imprezach. To jednak nie wszystko – catering z Batidy to również kameralna domowa kolacja, grill w ogrodzie z przyjaciółmi, zabawne przyjęcie tematyczne czy szalone urodziny z motywem przewodnim. Wszystko dopracowane, zaskakujące ciekawą aranżacją i oprawą, dopasowane do potrzeb zamawiającego.

Zrzut ekranu 2015-07-6 o 13.34.22

Jubileuszowe nowości

Kuchnia francuska to jakość, szlachetna prostota i wyrafinowany smak. Batida wiele czerpie również z tradycji belgijskich. W menu królują mule, frytki, duży wybór belgijskich piw i czekolada – pod każdą postacią, przyrządzana na różne sposoby. To m.in. słynny mus czekoladowy o recepturze niezmiennej od lat, czekoladowe lizaki, świąteczne figurki, tabliczki i cała czekoladowa galanteria. Ręcznie robione trufle i praliny zaskakują nietypowymi smakami – z dodatkiem pieprzu, soli, zielonej herbaty. Z okazji jubileuszu 25-lecia w ofercie znajdzie się też kilka słodkich nowości. Jest wśród nich ciasto z bananami, czekoladą i kremem, tarta rabarbarowa z bezą, a także mus truskawkowy z biszkoptem pistacjowym.

Zrzut ekranu 2015-07-6 o 13.33.58

Zapach croissantów oczarował całą Warszawę

W Batidzie znajdziemy także francuskie pieczywo, od którego zaczęła się cała historia tej marki. Jadwiga i Zygmunt Radziszewscy, będąc w odwiedzinach u córki mieszkającej niegdyś w Belgii, zachwycili się tamtejszymi smakami. W Warszawie na Nowogrodzkiej otworzyli piekarnię, przed którą każdego ranka ustawiały się kolejki klientów, skuszonych aromatem gorących bagietek i croissantów. Piekarnia szybko rozszerzyła działalność i stała się również cukiernią i restauracją. Zdobyła sławę wśród artystów, celebrytów i zwykłych ludzi. Dziś ma coraz więcej lokali franczyzowych, osiągnięć, którymi może się pochwalić, ale co najważniejsze – zadowolonych klientów. To oni i ich potrzeby są dla Batidy inspiracją na kolejne ćwierć wieku.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.