Przyczyną gorszego samopoczucia jesienią jest nie tylko mniejsza ekspozycja organizmu na światło słoneczne oraz częstsze zmiany pogody. Jednym z powodów jest także nagła zmiana diety.
Jesienią zaczynamy jeść mniej witamin, spożywając więcej tłuszczy. Taki sposób odżywiania, w połączniu z mniejszą ilością czasu spędzanego na świeżym powietrzu, może powodować gorsze samopoczucie i obniżać odporność. Pijąc każdego dnia chociaż jeden koktajl herbaciany przygotowany według poniższych przepisów, zwiększymy ilość dostarczanych sobie witamin i wspomożemy organizm.
Koktajl na odporność
Aronia to prawdziwa bomba witaminowa! Jest bogata w witaminy C, B oraz E, a dodatkowo posiada znaczne ilości błonnika, karotenu i manganu. Pozwoli zwiększyć odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Poniżej przepis na koktajl z tym cudownym owocem.
Składniki:
- Herbata, np. Akbar Pure Ceylon
- ½ szklanki aronii
- Łyżka miodu wielokwiatowego
- Gałązka mięty do ozdoby
Przygotowanie:
W szklance przygotuj mocny napar z herbaty. Dodaj aronię i łyżkę miodu. Wszystko dokładnie zblenduj. Podawaj w szerokich szklankach z listkami mięty.
Koktajl witaminowy
Na sklepowych półkach coraz częściej pojawia się jarmuż. To niepozorne warzywo przypominające sałatę jest bogate w witaminy i składniki odżywcze. Jako doskonałe źródło białka, błonnika i składników mineralnych dobrze sprawdzi się w trakcie wrześniowych zmian pogodowych. Chcąc pozbawić go gorzkiego posmaku można umyte liście zamrozić.
Składniki:
- Herbata, np. Akbar Pure Ceylon
- Garść jarmużu
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 banan
Przygotowanie:
Jarmuż i seler naciowy dokładnie myjemy. Herbatę parzymy i przelewamy do blendera. Dodajemy warzywa i banana. Wszystko razem blendujemy.
Herbata rozgrzewająca
Rozgrzewających dodatków do herbaty nie brakuje. Wśród licznych propozycji znajdują się między innymi miód lipowy, imbir, sok malinowy, cynamon czy goździki. Składniki te można dowolnie komponować, kierując się własnymi upodobaniami kulinarnymi. Poniżej przepis na herbatę z miodem i imbirem.
Składniki:
- Herbata
- Łyżka miodu lipowego
- Kawałek korzenia imbiru
- Plasterek cytryny
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Od razu dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Kiedy będzie już ciepła (nie gorąca) dodajemy miód i plasterek cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.