Herbata z jadalnymi kwiatami to jeszcze rzadko spotykany napój. Dlatego tak oryginalny, a do tego banalny w wykonaniu. Przed jego podaniem, musimy być jednak pewni pochodzenia kwiatów. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie, gdzie sprzedawane są te z przeznaczeniem do spożycia.
- Stokrotki
Właśnie w marcu rozpoczyna się okres ich kwitnięcia. Stokrotka nie jest wymagająca, dlatego tak często spotykamy ją w parkach i na łąkach. Jest cennym źródłem flawonoidów, olejków eterycznych i beta- karotenu, dzięki czemu sprawdza się np. przy zapaleniu pęcherza. Ma orzeźwiający, lekko miętowy smak.
Składniki:
- herbata, np. Akbar Pure Ceylon
- plasterek cytryny
- łyżeczka miodu lipowego
- kilka kwiatów jadalnej stokrotki
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Kiedy będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy cytrynę, miód i kwiaty stokrotki.
- Czarny bez
Roślina ta bogata jest w wiele witamin, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Często wykorzystywana jest w lekach na przeziębienie, gdyż ma działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Herbata z jej dodatkiem będzie niezwykle aromatyczna. Należy jednak pamiętać, że niedojrzałe łodygi i owoce kwiatu bzu mogą być trujące.
Składniki:
- herbata
- łyżeczka miodu gryczanego
- łyżka soku z czarnej porzeczki
- jadalne kwiaty czarnego bzu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy miód, sok z czarnej porzeczki oraz posypujemy kwiatami czarnego bzu.
- Bratek
Piękne kolory bratków urozmaicą każdą potrawę i napój. Mają łagodny smak, więc nie zdominują herbaty, ale będą uroczym dodatkiem do niej.
Składniki:
- herbata
- kandyzowana skórka pomarańczy
- jadalne kwiaty bratka
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy i kwiaty bratka.