Z okazji kończącego się karnawału ciekawą propozycją będą gofry polane sosem… piwnym. Taki dodatek sprawia, że są one wówczas nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale również rozgrzewające, gdyż podaje się je w całości na ciepło.

Oczywiście jest to wariant dla dorosłych, więc jeśli bawimy się wspólnie z naszymi pociechami, przygotujmy dodatki również specjalnie dla nich: bitą śmietanę, owoce, domowy sos karmelowy czy klasyczny cukier puder. Przy tej okazji można wypróbować pudru w młynku Cukier Królewski, który aplikuje się bezpośrednio z opakowania, bez konieczności użycia sitka!

Składniki na ciasto:gofry(29z1)a

  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • 2 jajka

Składniki na sos piwny:

  • 500 ml ciemnego piwa
  • 50 ml likieru kawowego lub orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • ¾ szklanki śmietany kremówki (36 %)
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 50 g sera mascarpone

Sposób przygotowania:

Ciasto na gofry:

Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz białek. Ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy je do powstałej masy i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. W razie konieczności smarujemy ją delikatnie tłuszczem. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, studzimy je na kratce i podajemy polane sosem piwnym. 

shutterstock_162415823

Sos piwny:

Do garnka przelewamy piwo, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy na bardzo małym gazie i redukujemy płyn, do momentu aż powstanie gęsty syrop.  Powoli wlewamy śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Dodajemy pokruszoną czekoladę, ser mascarpone oraz likier. Mieszamy i ponownie czekamy na redukcję sosu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy gotowe gofry.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.