Bez cukru, bez glutenu, bez mięsa – eliminujemy z diety kolejne produkty. Może najwyższy czas, by skupić się na wzbogacaniu jadłospisu? Jest dieta, która nie wyjdzie z mody – chociaż faktycznie zmienia się co sezon. Dlaczego jesień to dobry czas, by naprawdę zadbać o zdrowie i urozmaicić dietę?
Moda dyktuje kolejne pomysły na wymarzoną sylwetkę. Przykładem może być dieta bezglutenowa, która cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, chociaż w USA powoli przechodzi do lamusa. Wszystko wskazuje na to, że duże znaczenie ma również dieta eliminacyjna: według sierpniowych badań CBOS-u wybiera ją co czwarty Polak. Ponad 55 proc. badanych rezygnuje z cukru i słodyczy, a 34 proc. przestaje jeść mięso, odstawia tłuste potrawy i ogranicza jedzenie.
Wykluczenie szkodliwych składników pożywienia i niezdrowych posiłków to dobra decyzja, jednak dieta ma być przede wszystkim różnorodna. Tutaj z pomocą przychodzi kalendarz sezonowy i dieta zależna od regionu. Odżywianie ściśle związane z cyklem przyrody, a nie z modą, opiera się na warzywach i owocach, które w konkretnym czasie daje natura. Koncepcja wywodzi z medycyny chińskiej, natomiast w dzisiejszym świecie zyskuje nowy wymiar. W związku ze sztuczną uprawą roślin i metodami przechowywania oraz przetwarzania żywności, hipermarkety dostarczają tę samą ofertę przez cały rok. Przydatne mogą okazać się badania, które przeprowadzono w Japonii: udowodniono, że sezonowy szpinak zawiera dużo więcej witaminy C niż późniejsze odmiany. Analogicznie, te warzywa, które dojrzewają w słońcu, w Polsce, dostarczają więcej wartości odżywczych w związku z tym, że zbiera się je dopiero, gdy jest na to czas. Dzięki temu mają szansę naturalnie uzyskać soczysty smak. Wyraźnie widać to na przykładzie pomidorów: w lecie i jesieni są wyjątkowo smaczne, aromatyczne. Kolejna ważna informacja: sezonowe owoce i warzywa szybciej trafiają na talerz, ze względu na to, że skraca się czas ich przechowywania.
Sezonowe jedzenie, zdrowie cały rok
Okazuje się 34 proc. Polaków zmienia sposób odżywiania w związku z problemami zdrowotnymi. Choroby układu krążenia i cukrzyca są częstymi powodami wprowadzania nowej diety. To również konsekwencje dotychczasowego trybu życia, dlatego właśnie warto od razu uporządkować swój jadłospis i zadbać o nowe nawyki żywieniowe.
- Papryka – zawiera pięć razy więcej witaminy C niż cytryna, przyspiesza spalanie tłuszczu, koi układ nerwowy, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych oraz reguluje ciśnienie krwi.
- Kapusta – jest źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu; jest niskokaloryczna, łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe.
- Bakłażan – zawiera fosfor, dużo potasu i żelazo, działa oczyszczająco na krew, chroni tętnice i wzmacnia serce, służy diecie dzięki niskiej kaloryczności.
- Dynia – nie zawiera sodu, pestki są bogate w cynk, mangan, magnez, fosfor, niacynę, poprawiają kondycję skóry, mają właściwości uspokajające.
- Jarmuż – zawiera wyjątkowo dużo witamin C, K, A i B, jest bogaty w łatwo przyswajalne wapń i żelazo, normuje poziom cukru we krwi oraz działa antynowotworowo.
- Pomidory – są naturalnym źródłem likopenu, który zapobiega miażdżycy, zawałom serca, działa antynowotworowo.
- Buraki – są bogate żelazo i kobalt, wpływają korzystnie na stan skóry i włosów, obniżają ciśnienie, poprawiają jakość czerwonych krwinek i wspierają walkę z anemią.
Co trzeci Polak w ciągu ostatniego roku przetestował na sobie dietę. Odchudzanie już jakiś czas temu stało się stylem życia i aż 38 proc. badanych zmienia sposób żywienia, by poprawić swój wygląd. Czas więc przyjrzeć się kalendarzowi sezonowych warzyw i owoców, by na jego podstawie budować świadomie dietę. Jesień to czas prawdziwie warzywny i pachnący owocami, dlatego idealnie komponuje się ze zmianą sposobu odżywiania na zdrowy. Warto posłuchać głosu natury i eliminować z menu tylko to, co faktycznie szkodzi. Dzięki temu dieta może okazać się skuteczna i smaczniejsza – odżywianie sezonowe to sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu.