Listki młodej pokrzywy można dodawać do sałatek, robić z nich pesto, nadzienia do naleśników czy do pierogów, dokładać do jajecznicy albo gotować z nich zupę. Pyszną i zdrową.
Przepis: Agnieszka Filiks, Kulinarny Ambasador Bielucha, Szefowa Kuchni Restauracji Siwy Dym
Składniki:
- 400 g młodych listków pokrzyw
- 100 g masła Extra Bieluch
- 200 ml śmietany 12% Bieluch
- 350 g wołowej pręgi
- 150 g marchewki
- 150 g selera
- 150 g pietruszki
- 250 g twarogu półtłustego Bieluch
- 200 g pestek słonecznika prażonych na suchej patelni
- 1-2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Z wołowiny i włoszczyzny gotujemy wywar do miękkości mięsa. Listki pokrzyw dokładnie płuczemy i osuszamy. Na rozgrzanym maśle lekko podsmażamy czosnek, wrzucamy listki pokrzyw i dalej przesmażamy. 3 szklanki odcedzonego wywaru i przygotowane listki pokrzyw miksujemy na zupę krem. Dodajemy śmietanę, doprawioną do smaku pieprzem i solą. Z twarogu Bieluch przygotowujemy kuleczki i obtaczamy je w ziarnach słonecznika. Kilka liści pokrzywy smażymy w gorącym oleju na chrupiące chipsy. Zupę podajemy z ułożoną na wierzchu pokrojoną w paseczki wołowiną, dwiema kulkami serowymi i dekorujemy pokrzywowym chipsem. Smacznego!