Listki młodej pokrzywy można dodawać do sałatek, robić z nich pesto, nadzienia do naleśników czy do pierogów, dokładać do jajecznicy albo gotować z nich zupę. Pyszną i zdrową.

pokrzywa 2Przepis: Agnieszka Filiks, Kulinarny Ambasador Bielucha, Szefowa Kuchni Restauracji Siwy Dym

Składniki: 

  • 400 g młodych listków pokrzyw
  • 100 g masła Extra Bieluch
  • 200 ml śmietany 12% Bieluch
  • 350 g wołowej pręgi
  • 150 g marchewki
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 250 g twarogu półtłustego Bieluch
  • 200 g pestek słonecznika prażonych na suchej patelni
  • 1-2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

ZupaPrzygotowanie:

Z wołowiny i włoszczyzny gotujemy wywar do miękkości mięsa. Listki pokrzyw dokładnie płuczemy i osuszamy. Na rozgrzanym maśle lekko podsmażamy czosnek, wrzucamy listki pokrzyw i dalej przesmażamy. 3 szklanki odcedzonego wywaru i przygotowane listki pokrzyw miksujemy na zupę krem. Dodajemy śmietanę, doprawioną do smaku pieprzem i solą. Z twarogu Bieluch przygotowujemy kuleczki i obtaczamy je w ziarnach słonecznika. Kilka liści pokrzywy smażymy w gorącym oleju na chrupiące chipsy. Zupę podajemy z ułożoną na wierzchu pokrojoną w paseczki wołowiną, dwiema kulkami serowymi i dekorujemy pokrzywowym chipsem. Smacznego!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.