Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia albo ciasto na domowe pierniczki, a do tego jeszcze idealnie kremowy sernik. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności?
Jeśli masz ochotę w tym roku upiec ciasta „trochę inaczej” i przy okazji oczarować gości, postaw na bakalie. Wpiszą się w świąteczny klimat, a przy okazji nadadzą ciastom doskonałego smaku i aromatu.
Idealny sernik z bakaliowym musem
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g żurawiny – całe owoce, np. Bakalland
- 100 g śliwek – całe owoce, np. Bakalland
- 100 g daktyli – całe owoce
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 2 szklanki soku porzeczkowego
Przygotowanie:
Bakalie moczymy w soku porzeczkowym przez ok. 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło ubijamy i dodajemy do niego stopniowo po jednym żółtku, na przemian z 1 łyżką cukru pudru. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy. Następnie do masy dodajemy zmielony ser oraz stopniowo, dalej miksując: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy do niej całą masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. W tym czasie w rondelku przygotowujemy masę bakaliową. Wszystkie suszone owoce podgrzewamy z sokiem porzeczkowym, aż połączą się ze sobą. Masę możemy również delikatnie zblendować. Wylewamy na wystudzony sernik.