Zjadłabyś coś dobrego i zdrowego na kolację? Polecamy pieczonego tuńczyka w towarzystwie marynowanych kaparów i brązowego ryżu.
Składniki na 2 porcje:
- 1 torebka Ryżu Brązowego Britta
- 2 filety z tuńczyka
- 50 g marynowanych kaparów
- 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwąz oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W przerwie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.
Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.