Zjadłabyś coś dobrego i zdrowego na kolację? Polecamy pieczonego tuńczyka w towarzystwie marynowanych kaparów i brązowego ryżu.

shutterstock_235823227

Składniki na 2 porcje:

  • 1 torebka Ryżu Brązowego Britta
  • 2 filety z tuńczyka
  • 50 g marynowanych kaparów
  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji

 smakowity_tunczyk_w_kaparowym_przybraniu

Przygotowanie:

Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwąz oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W przerwie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.

Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.

Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.