Zjadłabyś coś dobrego i zdrowego na kolację? Polecamy pieczonego tuńczyka w towarzystwie marynowanych kaparów i brązowego ryżu.

shutterstock_235823227

Składniki na 2 porcje:

  • 1 torebka Ryżu Brązowego Britta
  • 2 filety z tuńczyka
  • 50 g marynowanych kaparów
  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji

 smakowity_tunczyk_w_kaparowym_przybraniu

Przygotowanie:

Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwąz oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W przerwie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.

Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.

Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.