Karnawał oraz zima za oknem to czas bali, przyjęć, spotkań z przyjaciółmi w domu, a przy tym okres kiedy z chęcią sięgamy po kęs czegoś słodkiego na umilenie tego zimowego nastroju.
Na ten czas gorąco polecam szarlotkę – tradycyjny deser według autorskiego pomysłu – szarlotka w filiżance.
Deser ten bardzo prosto przygotować a przy tym nie sposób przecenić jego walorów smakowych – smaczny i prosty deser na domowe przyjęcie w karnawale.
Składniki:
Ciasto:
– 40 dkg mąki pszennej
– 1 jajko
– 15 dag margaryny
– 1 łyżka śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 75 dag jabłek
– 2-3 łyżki cukru
– 32 g cukru waniliowego
– cynamon do smaku
– łyżka masła
– Cukier puder do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Ciasto: ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blachę.
Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni. Ostudzić i pokruszyć gotowe ciasto.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do garnka i dusić ok. 8 min.
Następnie w odpowiednim naczynku lub filiżance przekładamy na przemian ciasto i jabłka.
Dekorujemy według własnego uznania, można podawać z lodami lub z bitą śmietaną.
Życzę smacznego!
Paweł Suchenek
Szef Kuchni Restauracji Rialto
Paweł Suchenek jest dyplomowanych Szefem Kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Rialto w Warszawie. Przed podjęciem pracy w hotelu Rialto przez ostatnie 9 lat pracował w restauracjach sieci Marriott na całym świecie, między innymi w Szwajcarii, Armenii, Anglii i Brukseli.