Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Przygotowania, także te kulinarne, warto więc zacząć o wiele wcześniej i wybierać jak najprostsze rozwiązania. To pomoże zrealizować plan i uniknąć stresu. Próba generalna? Sernik z gotową masą makową.
- 250 g masy makowej Bakalland
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 małe jajka
- 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
Składniki na ciasto serowe:
- 750 g zmielonego twarogu
- 3 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g suszonej żurawiny Bakalland
Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.