Długi weekend oraz piękna majowa pogoda nie zachęcają do siedzenia w domu. Wśród ulubionych sposobów smakowania wolnego czasu królują lekkie potrawy z cyklu garden party i nieodłączny grill. A, że nie ma nic lepszego dla podniebienia niż lekka, a zarazem sycąca potrawa, szef restauracji Punta Prima poleca sałatkę ze szpinakiem, owocami i kozim serem. Połączenie zaskakujące i jakie przepyszne!
Składniki:
- Świeży szpinak
- Truskawki
- Pomarańcza
- Grejpfrut
- Pomidorki Cherry
- Ser kozi
- Orzechy prażone
Sos balsamiczno-malinowy: połączyć w równych proporcjach oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz syrop z malin
Sposób przygotowania:
Na półmisku układamy umyty, wysuszony szpinak. Polewamy go odrobiną dressingu. Następnie kroimy owoce i warzywa: truskawki na „czwórki”, pomarańcze oraz grejpfruty obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Pomidorki cherry wedle upodobań pozostawiamy w całości, lub kroimy na połówki. Następnie podprażamy orzechy na suchej patelni. Układamy owoce na szpinaku, a całość posypujemy prażonymi orzechami oraz pokruszonym kozim serem. Jeszcze raz po wierzchu polewamy dressingiem malinowo
– balsamicznym.
SMACZNEGO!!!
O firmie Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych towarzyskich i rodzinnych. Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.