Wątróbka – choć to jedno z podstawowych dań, potrafi być prawdziwym kulinarnym rarytasem. Odpowiednio przyprawiona i przyrządzona to pyszny i przede wszystkim zdrowy smakołyk. Zawiera mnóstwo żelaza oraz witaminę PP, A, oraz B9. Przekonaj się o tym i spróbuj delikatnej sałatki z wątróbką według przepisu szefa kuchni restauracji Punta Prima.
Składniki:
-mix sałat wedle upodobań(masłowa, lodowa, lollo biondo, lollo rosso, sałata rzymska)
-ogórek zielony
-rzodkiewka
-wątróbka drobiowa
-pomidorki koktajlowe do dekoracji
Sos winegret:
-dwie łyżki oliwy z oliwek
-łyżka musztardy
–łyżka soku z cytryny
-świeżo zmielony pieprz
-odrobina morskiej soli
Przygotowanie:
Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Polewamy ją łyżką sosu winegret. Ozdabiamy ją pokrojonymi kawałkami ogórków, rzodkiewek i pomidorów. Umytą i osuszoną wątróbkę obsmażamy na odrobinie oleju. Nakłuwamy ją, by była miękka. Solimy i pieprzymy ją dopiero pod koniec smażenia – dzięki temu będzie soczysta i krucha. Lekko przestudzoną wątróbkę wykładamy na gotową sałatę. Polewamy resztą sosu winegret.
Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych towarzyskich i rodzinnych. Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.