Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z budzącą się do życia przyrodą. Kwitną drzewa, krzewy, kwiaty. W sklepach pojawiają się świeże jarzyny, a stragany aż roją się od kolorowych nowalijek. Ty też możesz wyczarować na swoim talerzu danie proste, sycące, a zarazem kolorowe i wiosenne. Szef kuchni Punta Prima proponuje różyczki z rostbefu na konfiturze z cebuli.

 

Składniki:

Zioła: rozmaryn, tymianek
Rostbef – 0.5kg
Cebula czerwona – 0.3 kg
Ocet balsamiczny – 0.3 l
cukier – 0.2 kg
 

Sos: 

6 łyżek musztardy
6 łyżek balsamico
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki oleju
3 łyżki ketchupu
sól i pieprz do smaku
 

Rostbef zamarynować w oleju ze świeżymi ziołami.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec w nim rostbef, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 53°C.  Wyjąć mięso i ostudzić, a następnie pokroić na maszynie w cienkie plastry.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.  Ocet balsamiczny zredukować z cukrem, a następnie dodać do powstałego kremu balsamicznego cebulę.  Dusić, aż powstanie konfitura.

Wszystkie składniki na sos połączyć razem.

Roastbeef podawać ułożony w różyczki na konfiturze z cebuli w towarzystwie sosu musztardowego.

Smacznego!

Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych towarzyskich i rodzinnych.
Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.
No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.