Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z budzącą się do życia przyrodą. Kwitną drzewa, krzewy, kwiaty. W sklepach pojawiają się świeże jarzyny, a stragany aż roją się od kolorowych nowalijek. Ty też możesz wyczarować na swoim talerzu danie proste, sycące, a zarazem kolorowe i wiosenne. Szef kuchni Punta Prima proponuje różyczki z rostbefu na konfiturze z cebuli.
Zioła: rozmaryn, tymianek Rostbef – 0.5kg Cebula czerwona – 0.3 kg Ocet balsamiczny – 0.3 l cukier – 0.2 kg
Sos:
6 łyżek musztardy 6 łyżek balsamico 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki oleju 3 łyżki ketchupu sól i pieprz do smakuRostbef zamarynować w oleju ze świeżymi ziołami. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec w nim rostbef, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 53°C. Wyjąć mięso i ostudzić, a następnie pokroić na maszynie w cienkie plastry.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Ocet balsamiczny zredukować z cukrem, a następnie dodać do powstałego kremu balsamicznego cebulę. Dusić, aż powstanie konfitura.
Wszystkie składniki na sos połączyć razem.
Roastbeef podawać ułożony w różyczki na konfiturze z cebuli w towarzystwie sosu musztardowego.
Smacznego!
Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych towarzyskich i rodzinnych. Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.