A może coś lekkiego, zdrowego i pożywnego? W sam raz na upały!

 

Cukinia faszerowana z tofu

Nieskomplikowane, ale bardzo smaczne i lekkie danie, które znakomicie sprawdzi się zarówno jako codzienny posiłek jak i danie główne na kolacji z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 4 młode cukinie o średnicy ok. 15 cm
  • 2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
  • 100 g ryżu (białego lub brązowego)
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka buliony warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie wyszorować, ściąć czubek, a następnie wydrążyć w taki sposób, by zachować ścianki o ok. centymetrowej grubości.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju;
  3. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę tofu;
  4. Dodać sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojony w kostkę miąższ cukinii, czosnek przeciśnięty przez praskę; dusić ok. 2 min, a następnie dodać ugotowany ryż;
  5. Całość smażyć przez ok. minutę, a następnie doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180°C;
  7. Wystudzonym farszem nadziać cukinie; następnie posypać parmezanem i przykryć ściętym czubkiem cukinii.
  8. Cukinie poukładać w naczyniu żaroodpornym;
  9. Bulion warzywny wymieszać z łyżką oliwy, a następnie wlać do naczynia żaroodpornego, pomiędzy cukinie;
  10. Wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.

Cukinie podawać na gorąco. Znakomicie smakują z sosem jogurtowym, np. tzatziki lub jogurtem naturalnym zmieszanym z odrobiną masali.

 

Smażone warzywa z tofu

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego Polsoja
  • 2 pęczki szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyszczony szpinak zblanszować wrzącą wodą;
  2. Pokrojone w kostkę tofu wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do zezłocenia;
  3. Następnie dodać pokrojony szpinak, poszatkowaną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek;
  4. Doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć przez ok. 2 minuty.

Serwować z grzankami lub ryżem. Przed podaniem można polać dodatkową porcję oliwy.

Smacznego!

Tofu tradycyjne NATURALNE Polsoja

Produkt roślinny z soi niemodyfikowanej genetycznie.

Wartość odżywczaWartość energetyczna

w 100 g

112 kcal/447 kJ

Białko roślinne

12,0 g

Węglowodany

3,0 g

Tłuszcz roślinny

6,0 g

Wapń

204,8 mg

86 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.