A może coś lekkiego, zdrowego i pożywnego? W sam raz na upały!
Nieskomplikowane, ale bardzo smaczne i lekkie danie, które znakomicie sprawdzi się zarówno jako codzienny posiłek jak i danie główne na kolacji z przyjaciółmi.
Składniki:
- 4 młode cukinie o średnicy ok. 15 cm
- 2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
- 100 g ryżu (białego lub brązowego)
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 6 łyżek parmezanu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka buliony warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
- Cukinie dokładnie wyszorować, ściąć czubek, a następnie wydrążyć w taki sposób, by zachować ścianki o ok. centymetrowej grubości.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju;
- Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę tofu;
- Dodać sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojony w kostkę miąższ cukinii, czosnek przeciśnięty przez praskę; dusić ok. 2 min, a następnie dodać ugotowany ryż;
- Całość smażyć przez ok. minutę, a następnie doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C;
- Wystudzonym farszem nadziać cukinie; następnie posypać parmezanem i przykryć ściętym czubkiem cukinii.
- Cukinie poukładać w naczyniu żaroodpornym;
- Bulion warzywny wymieszać z łyżką oliwy, a następnie wlać do naczynia żaroodpornego, pomiędzy cukinie;
- Wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.
Cukinie podawać na gorąco. Znakomicie smakują z sosem jogurtowym, np. tzatziki lub jogurtem naturalnym zmieszanym z odrobiną masali.
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego Polsoja
- 2 pęczki szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyszczony szpinak zblanszować wrzącą wodą;
- Pokrojone w kostkę tofu wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do zezłocenia;
- Następnie dodać pokrojony szpinak, poszatkowaną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek;
- Doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć przez ok. 2 minuty.
Serwować z grzankami lub ryżem. Przed podaniem można polać dodatkową porcję oliwy.
Smacznego!
Tofu tradycyjne NATURALNE Polsoja
Produkt roślinny z soi niemodyfikowanej genetycznie.
Wartość odżywczaWartość energetyczna |
w 100 g 112 kcal/447 kJ |
Białko roślinne |
12,0 g |
Węglowodany |
3,0 g |
Tłuszcz roślinny |
6,0 g |
Wapń |
204,8 mg |