Wytrawne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione hummusem i warzywami, to niebanalna propozycja na wykwintną przekąskę.
Tartaletki doskonale sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Są oryginalne, apetyczne, smaczne i w całości wpisane w filozofię finger food. Do tego doskonale się prezentują i z pewnością przykują uwagę oraz podbiją podniebienia nawet wybrednych smakoszy. Wykorzystany w przepisie hummus, należący do najpopularniejszych arabskich przekąsek, świetnie komponuje się z ciastem i warzywami – to właśnie on nadaje daniu niepowtarzalnej nuty smakowej i dba o właściwą konsystencję.
Tartaletki z kruchego ciasta z hummusem i warzywami
Składniki:
• 200g mąki pszennej
• 120g schłodzonego masła
• 1 małe jajko
• 1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
• 1 duży pęczek szpinaku lub 200g mrożonych liści
• 1 burak
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki pestek dyni
• 2 łyżki pestek słonecznika
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz
Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, aż powstanie kruszonka. Jajko rozbełtać z 1 łyżką wody i dodać razem z solą do mąki z masłem. Zagnieść aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche, można dodać łyżkę wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Formę do mufinek obrócić i posmarować masłem oraz oprószyć mąką. Przy pomocy dużego kieliszka lub pierścienia cukierniczego wyciąć z ciasta krążki o średnicy większej niż wypukłe części formy i ułożyć je dokładnie oblepiając. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia. W tym czasie podsmażyć na oliwie czosnek, połowę odłożyć, a na drugiej połowie podsmażyć szpinak z pestkami dyni. Na drugie połowie czosnku podsmażyć startego na tarce o grubych oczkach buraka z ziarnami słoneczniku. Do chłodnych tartaletek nałożyć humus i wypełnić warzywami, połowę szpinakiem, a drugą połowę burakiem. Gotowe!