Składniki: 40 ml Baileys Original Irish Cream
3 duże kostki lodu migdały lub drobno starta skórka pomarańczy jajko 3-4 jadalne kwiaty (np. czarny bez, rumianek, bratek) szklanka typu tumbler
Przygotowanie:
Zacznij od dekoracji szklanki. Przygotuj dwa talerze: na jeden wlej pomieszane widelcem białko, na drugim połóż rozdrobnione migdały lub drobno startą skórkę pomarańczy. Górną krawędź szklanki najpierw delikatnie zanurz w białku, a następnie obtocz w migdałach lub skórce pomarańczy. Do szklanki wlej 40 ml Baileys, dodaj kostki lodu. Dla efektownej dekoracji całość możesz uzupełnić kilkoma jadalnymi kwiatami.
Liofilizowane maliny z waniliową galaretką i Baileys
Składniki: 40 ml Baileys Original Irish Cream15 dag liofilizowanych malin lub innych suszonych czerwonych owoców (np. porzeczka) , latem doskonałe będą świeże galaretka waniliowa: 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 4 łyżki wody 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru szklanka typu tumbler lub wysoki kieliszek do wódki Przygotowanie
Liofilizowane, suszone lub świeże czerwone owoce pokrój. Ułóż je na dnie szklanki typu tumbler. Jeśli lubisz desery w małych porcjach możesz użyć kieliszków do wódki. Przygotuj galaretkę waniliową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. W międzyczasie zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Tak przygotowane mleko połącz z gotową żelatyną. Wszystkie składniki gotuj przez chwilę. Dodaj galaretkę do naczynia z owocami. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki aż galaretka się zetnie. Przed podaniem dodaj Baileys i kilka świeżych, sezonowych owoców.
Koktajl Baileys z garnish ze słodkich pianek
Składniki : 40 ml Baileys Original Irish Creamkilka kostek lodu kilka pianek marshmallow kieliszek koktajlowy Przygotowanie
Do shakera wrzuć lód, dodaj Baileys. Wstrząsaj aż shaker stanie się zimny. Ostrożnie przelej do kieliszka zostawiając lód w shakerze. Pianki nadziej na przycięty patyczek do szaszłyków lub koktajlową wykałaczkę. Przypal palniczkiem – ostrożnie, pianki karmelizują się bardzo szybko. Pianki możesz również połączyć z czerwonymi owocami. Przed podaniem umieść garnish na brzegu kieliszka.
Baileys z kawą, pianą z kokosa i makaronikami
Składniki:40 ml Baileys Original Irish Cream
świeża kawa
gorące mleko piana z kokosa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany Przygotowanie:
Przygotuj piankę z kokosa. Białka ubij z cukrem, dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, a następnie śmietanę. Całość ubij na pianę i umieść w wysokiej szklance. Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego, spienionego mleka. Całość uzupełnij 40 ml Baileys. Podawaj z kolorowymi makaronikami lub innymi ulubionymi słodkościami.
Grillowany ananas z sorbetem i musem z Baileys
Składniki:ananas cukier puder mus z syfonu: 40 ml Baileys Original Irish Cream 4 żółtka 60 g cukru 400 g śmietany 36% 50 g ulubionego sorbetu Przygotowanie: Zacznij od musu. Żółtka utrzyj na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i Baileys. Wlej wszystko do syfonu i nabij nabojem. Jeśli nie masz syfonu, użyj miksera. Masę włóż na godzinę do lodówki, żeby się schłodziła. Obrany ananas pokrój w plastry. 15 minut przed wyjęciem musu z lodówki zacznij grillować plastry ananasa. Jeśli nie masz specjalnej patelni możesz też użyć rusztu w piekarniku. W głębokim talerzu ułóż plaster ananasa, dodaj krem i przykryj kolejnym plastrem. Posyp cukrem pudrem. Na wierzch dodaj odrobinę sorbetu.