Składniki: 40 ml Baileys Original Irish Cream
3 duże kostki lodu migdały lub drobno starta skórka pomarańczy jajko 3-4 jadalne kwiaty (np. czarny bez, rumianek, bratek) szklanka typu tumbler
Przygotowanie:
Zacznij od dekoracji szklanki. Przygotuj dwa talerze: na jeden wlej pomieszane widelcem białko, na drugim połóż rozdrobnione migdały lub drobno startą skórkę pomarańczy. Górną krawędź szklanki najpierw delikatnie zanurz w białku, a następnie obtocz w migdałach lub skórce pomarańczy. Do szklanki wlej 40 ml Baileys, dodaj kostki lodu. Dla efektownej dekoracji całość możesz uzupełnić kilkoma jadalnymi kwiatami.
Liofilizowane maliny z waniliową galaretką i Baileys
15 dag liofilizowanych malin lub innych suszonych czerwonych owoców (np. porzeczka) , latem doskonałe będą świeże galaretka waniliowa: 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 4 łyżki wody 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru szklanka typu tumbler lub wysoki kieliszek do wódki Przygotowanie
Liofilizowane, suszone lub świeże czerwone owoce pokrój. Ułóż je na dnie szklanki typu tumbler. Jeśli lubisz desery w małych porcjach możesz użyć kieliszków do wódki. Przygotuj galaretkę waniliową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. W międzyczasie zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Tak przygotowane mleko połącz z gotową żelatyną. Wszystkie składniki gotuj przez chwilę. Dodaj galaretkę do naczynia z owocami. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki aż galaretka się zetnie. Przed podaniem dodaj Baileys i kilka świeżych, sezonowych owoców.
Koktajl Baileys z garnish ze słodkich pianek
kilka kostek lodu kilka pianek marshmallow kieliszek koktajlowy Przygotowanie
Do shakera wrzuć lód, dodaj Baileys. Wstrząsaj aż shaker stanie się zimny. Ostrożnie przelej do kieliszka zostawiając lód w shakerze. Pianki nadziej na przycięty patyczek do szaszłyków lub koktajlową wykałaczkę. Przypal palniczkiem – ostrożnie, pianki karmelizują się bardzo szybko. Pianki możesz również połączyć z czerwonymi owocami. Przed podaniem umieść garnish na brzegu kieliszka.
Baileys z kawą, pianą z kokosa i makaronikami
40 ml Baileys Original Irish Cream
świeża kawa
gorące mleko piana z kokosa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany Przygotowanie:
Przygotuj piankę z kokosa. Białka ubij z cukrem, dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, a następnie śmietanę. Całość ubij na pianę i umieść w wysokiej szklance. Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego, spienionego mleka. Całość uzupełnij 40 ml Baileys. Podawaj z kolorowymi makaronikami lub innymi ulubionymi słodkościami.

Grillowany ananas z sorbetem i musem z Baileys
Składniki:ananas cukier puder mus z syfonu: 40 ml Baileys Original Irish Cream 4 żółtka 60 g cukru 400 g śmietany 36% 50 g ulubionego sorbetu Przygotowanie: Zacznij od musu. Żółtka utrzyj na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i Baileys. Wlej wszystko do syfonu i nabij nabojem. Jeśli nie masz syfonu, użyj miksera. Masę włóż na godzinę do lodówki, żeby się schłodziła. Obrany ananas pokrój w plastry. 15 minut przed wyjęciem musu z lodówki zacznij grillować plastry ananasa. Jeśli nie masz specjalnej patelni możesz też użyć rusztu w piekarniku. W głębokim talerzu ułóż plaster ananasa, dodaj krem i przykryj kolejnym plastrem. Posyp cukrem pudrem. Na wierzch dodaj odrobinę sorbetu.