Wbrew istniejącym przekonaniom ryby świetnie nadają się do grillowania. A dzięki wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów możemy nadać im specjalnego, wędzonego aromatu i sprawić, że będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.

grilowany_losos

Czas przyrządzania: 20 min

Metoda grillowania: bezpośrednia w średniej temperaturze (175 – 230°C)

Czas grillowania: 20-30 min

 

Akcesoria: surowa deska cedrowa o długości 30-40 cm i grubości ok. 1,5 cm, moczona w posolonej wodzie przez co najmniej godzinę

 

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba pszennego bez skórki
  • 60 g lekko uprażonych, obranych orzechów laskowych
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała garść natki pietruszki
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 filet z łososia ze skórą – ok. 1 kg
  • 100 g brązowego cukru

 

Przygotowanie:

Pieczywo moczyć przez chwilę w wodzie, wycisnąć i odstawić. Orzechy razem
z czosnkiem drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Dodać pieczywo i sok z cytryny, zmiksować wszystko razem na gładko. Nie wyłączając silnika do masy powoli wlewać oliwę. Dodać pietruszkę, łyżeczkę soli i pieprz. Sos ponownie zmiksować. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze. Z filetu rybnego usunąć ości, jeśli jeszcze jakieś pozostały. Następnie filet pokroić w poprzek na porcje. Skórę pozostawić nienaruszoną. Później obficie posypać solą i pieprzem. Namoczoną deskę umieścić bezpośrednio nad żarem w średniej temperaturze. Zamknąć pokrywę grilla. Gdy po 5-7 minutach deska zacznie dymić, odwrócić ją na drugą stronę i ułożyć na niej, skórą do dołu, filet z łososia. Zamknąć pokrywę i piec łososia, aż mięso lekko zbrązowieje z wierzchu i osiągnie pożądany stopień wypieczenia. Czas grillowania zależy od grubości filetu. Po 15-20 minutach ryba w środku powinna być średnio wypieczona. Upieczonego łososia podawać z taratorem.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.