Składniki:
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 220 g czekolady gorzkiej
• 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
Sposób przygotowania:
1. Podgrzać śmietankę, dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Błękitny i dalej podgrzewać aż do rozpuszczenia.
2. Zdjąć z palnika, dodać rozdrobnioną czekoladę, mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzony krem przełożyć do słoiczka.
Ser pleśniowy Lazur Błękitny to połączenie tradycyjnego, zdecydowanie słonego smaku i łagodnego, grzybowego aromatu. Jego kruchy, kremowy miąższ niebanalnie inspiruje przy tworzeniu wielu dań. Dodany do sosów i zup nadaje im subtelną spoistość, delikatnie podkreśla walory smakowe makaronów, zapiekanek, warzyw, ryb i wielu gatunków mięs, a deserom dodaje wyrafinowania.