Hiszpańskie oliwki są różnorodne pod względem kolorów i sposobów przyrządzania. Mogą być marynowane, solone, przyprawiane ziołami czy faszerowane. Mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść solo lub jako jeden ze składników wielu potraw: przekąsek, sałatek, dań głównych… a nawet deserów. Ponadto są niskokaloryczne i bogate w witaminy, dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety.

Hiszpańskie oliwki są fit!

Hiszpańskie oliwki, oprócz wspaniałego smaku, posiadają także inną zaletę – mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek  to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy, orzeszki. Dodatkowo hiszpańskie oliwki zawierają potrzebne organizmowi tłuszcze – 82 proc. stanowią tłuszcze jednonienasycone. Głównie są to kwasy oleinowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), podnosząc zarazem poziom „dobrego cholesterolu” (HDL). Hiszpańskie oliwki są także bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne przekąski z hiszpańskimi oliwkami.

Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
Składniki:
75 g hiszpańskich zielonych oliwek
75 g hiszpańskich czarnych oliwek
50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
1 czerwona cebula
100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
5 pomidorków cherry
Świeże liście bazylii
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.


Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami i awokado
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
1 awokado pokrojone w kostkę
10 krewetek
Natka pietruszki do dekoracji
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:
Usmaż krewetki i pokrój awokado w kostkę. Następnie powyższe składniki razem z czarnymi oliwkami włóż do miseczki. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek i udekoruj natką pietruszki.

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.