Crostini to niewielkie kanapki prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta.
Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach. Jest także propozycją na pyszne i szybkie śniadanie. Brakuje wam inspiracji, jak podać crostini? Oto kilka podpowiedzi.
Składniki:
- ciabatta – 1 szt.
- olej rzepakowy marki Quicker
- czosnek – 3 ząbki
- świeża bazylia – 2 pęczki
- orzeszki piniowe – 3 łyżki
- starty parmezan – pół szklanki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.
Składniki:
- ciabatta – 1 szt.
- olej rzepakowy Quicker
- twaróg półtłusty – ½ kostki
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- owoc granatu do dekoracji
Przygotowanie:
Pieczywo kroimy w kromki, skraplamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika. Twaróg z odrobiną oleju rzepakowego, solą i pieprzem blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej pastę. Pieczywo po wyjęciu z piekarnika smarujemy twarożkiem, dekorujemy listkami bazylii i owocem granatu.
Składniki:
- ciabatta – 1 szt.
- olej rzepakowy Quicker
- kremowy serek – 170 g
- wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym, pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.