Crostini to niewielkie kanapki prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta.

Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach. Jest także propozycją na pyszne i szybkie śniadanie. Brakuje wam inspiracji, jak podać crostini? Oto kilka podpowiedzi.

Canapes of bread and guacamoleCrostini z pesto

Składniki:

  • ciabatta – 1 szt.
  • olej rzepakowy marki Quicker
  • czosnek – 3 ząbki
  • świeża bazylia – 2 pęczki
  • orzeszki piniowe – 3 łyżki
  • starty parmezan – pół szklanki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.

crostiniCrostini z twarożkiem

Składniki:

  • ciabatta – 1 szt.
  • olej rzepakowy Quicker
  • twaróg półtłusty – ½ kostki
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • owoc granatu do dekoracji

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy w kromki, skraplamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika. Twaróg z odrobiną oleju rzepakowego, solą i pieprzem blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej pastę. Pieczywo po wyjęciu z piekarnika smarujemy twarożkiem, dekorujemy listkami bazylii i owocem granatu.

Homemade Italian Bruschetta AppetizerCrostini z łososiem

Składniki:

  • ciabatta – 1 szt.
  • olej rzepakowy Quicker
  • kremowy serek – 170 g
  • wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym, pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.