Co podać dziecku, które jest alergikiem? Jedna z mam sprawdziła. A swoje doświadczenia i przepisy opublikowała w książkach. Oto jej sposób na burgery wegańskie.

MAG_2_okladka_3D_kiosk

Czas przygotowania: 20 minut

5 sztuk

 

Składniki:        

•       5 bułek hamburgerowych lub inne sprawdzone pieczywo

•       5 kotletów roślinnych, np. jaglanych

•       pół cebuli białej lub czerwonej

•       5 liści zielonej sałaty, np. masłowej rukola

•       kiełki np. brokułu, rzodkiewki

•       świeże zioła, np. tymianek

•       ugotowany burak czerwony

•       1 pomidor

•       1 świeży ogórek

dodatkowo:

• domowy sos pomidorowy

• hummus z buraczkiem lub dynią

Przygotowanie:

Bułki przecinamy na pół, podgrzewamy chwilę w piekarniku lub wykorzystujemy ciepłe, świeżo upieczone. Ciepłe kotlety wkładamy do bułek, dodajemy liść sałaty, plastry pomidora, piórka cebuli, zioła, kiełki, plaster ugotowanego buraka, opcjonalnie doprawiamy sosem pomidorowym lub hummusem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwagi dietetyczne:

•       Ogórek świeży może wywołać reakcję alergiczną u osób z alergią na ambrozję.

•       Pomidor może wywołać objawy alergii u osób z alergią na trawy.

•       Mimo iż ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu tymianku jest niskie, to może on wywołać takie reakcje u osób z alergią na trawy.

•       Jeśli do kotletów dodamy kaszę jaglaną, będą zawierały one m.in. witaminy B1, B2 i niacynę.

•       Burgery warto wzbogacać o dozwolone, a zarazem świeże warzywa, które zawierają błonnik pokarmowy i cenne witaminy.

•       Takie burgery można podać dziecku powyżej 4. roku życia.

 

Przepisy na różne kotlety wegańskie znajdują się na blogu oraz w książce „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.