Święta Wielkanocne to moment, w którym witamy wiosnę, czekamy na zmiany i podejmujemy nowe wyzwania. Kulinarne również. Dlatego w tym roku zamiast tradycyjnej babki drożdżowej upieczmy zdrową babkę… z otrębami.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką, następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.