Najwyższy czas zaplanować bożonarodzeniowe menu. Dlatego podsuwamy przepis na fenomenalną zupę grzybową. Nawet jeśli macie własny, co szkodzi przyjrzeć się nowemu. A może was zainspiruje?
- 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki)
- cebula
- litr bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- połowa szklanki białego, wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, masło, śmietana kremówka
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami. Gotowe!