Kiedy idziemy do restauracji sushi i zamawiamy ulubiony zestaw japońskich specjałów, na talerzu zawsze towarzyszy im ciekawa w smaku, niewinnie wyglądająca zielona przyprawa. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego?
Wasabi to egzotyczna przyprawa z charakterem. Przygotowuje się ją z obranego ze skórki, surowego, startego kawałka korzenia wasabii japońskiej. Uprawia się go głównie w Azji, przede wszystkim w Japonii, Korei oraz na Tajwanie, na brzegach górskich strumieni, gdzie roślina jest regularnie obmywana wodą. Jej jasnozielony kolor sprawia, że wygląda niewinnie i swoim wyglądem zachęca do skosztowania większej ilości specjału. Należy nakładać ją jednak rozważnie, ponieważ ma bardzo ostry smak.
Wasabi nie tylko podkreśla smak potraw, ale również od wieków uważa się ją za cudowny lek na zatrucia pokarmowe. Najczęściej podawano ją jako dodatek do dań przygotowanych z surowych składników, w szczególności przy tych, w których skład wchodziła surowa ryba. Badania wykazały, że wasabi chroni smakoszy również przed nowotworami, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi oraz zapobiega próchnicy.
Dziś wasabi to głównie ciekawy dodatek smakowy – Japończycy, przygotowując sushi, rozprowadzają odrobinę zielonej pasty przygotowując nigiri lub maki sushi. W przypadku nigiri wasabi nakłada się bezpośrednio na plasterek ryby, natomiast w makach – na ryż. Bez tego dodatku, ich smak nie byłby odbierany w sposób tak wyjątkowy.